top of page

У Сомбору завршен 11. Куп нација за боксерке

Нина хита ка врху света

Силовит старт српских бокс репрезентативки у сезони 2022. Традиционални женски бокс турнир из календара Европске боксерке конфедерације (ЕУБЦ), Куп нација у његовом 11. издању одржан је у Сомбору, у чувеној хали Мостонга и угостио 143 такмичарке из 18 земаља света.

Српска репрезентативка Нина Радовановић освојила је пехар намењен најбољој боксерки међународног турнира Куп нација 2022, а међу златне уписале су се и наше репрезентативке Наталија Шандрина, Јелена Зекић. Николина Гајић, Сара Ћирковић и Мелинда Утаси у својим тежинским категоријама.

Радовановићева је у женској елита категорији до 52 кг савладала Велшанку Хелен Џонс у сјајно контролисаној финалној борби, са одличним кретањем, прецизним ударцима и блокадама удараца противнице.

“Захваљујем се организаторима овог такмичња, све је било на најбољем могућем нивоу. Драго ми је да је био овакав одзив такмичарки и драго ми је да сам имала три меча, јер ми је то сјајна увертира за почетак ове године и за подизање форме. У мају је Светско првенство и то је оно за шта се припремам, а ово такмичење је било сјајан почетак и увежбавање за оно што следи и за јаче турнире који ме очекују. Већ седмог фебуара имам турнир у Дебрецину, затим Странџат куп 19. фебруара, све су то припремна такмичења за Истамбул у мају када следи Првенство света” – истакла је Радовановићева која је Србију 2021. представљала на Олимпијским играма у Токију где је стигла до четвртфинала и била на прагу освајања медаље.

Актуелна вицешампионка Европе у категорији јуниорки, српска репрезентативка Сара Ћирковић блистала је и на Купу нација, освојивши злато и савладавши у финалу најбољу јуниорку Старог континента рускињу Дарију Косткину у категорији до 52 килограма. Оштра и будна боксерка, наша Сара показала је своју храброст, свој добар осећај за ринг и добар десни ударац док је доминирала надметањем против искусног ривала, што јој је донело и наслов најбоље омладинка на Купу нација у „граду зеленила“.

„Имала сам свој план спреман и била сам уверена да ћу победити у финалу,“ рекла је Сара, која је била доминантна током целог такмичења. „Добро сам искористила припремну фазу да бих усавршила своје вештине и побољшала своју игру са својим тренером. То је дало жељени резултат већ на самом старту сезоне у којој имам велике амбиције” – рекла је Ћирковићева.

За најбољу репрезентацију проглашена је селекција Русије, други је тим Србије, трећи Алжир.

Најбоља боксерка школарка на 11. Купу нација у Сомбору је Дуња Вукшић из БиХ , најбоља српска такмичарка је Наталија Шандрина, најбољи женски судија Марија Ражнатовић, најбољи мушки судија је Немања Милутиновић.

Велики утисак својом борбом, тактичком супериорношћу, брзином и маневром оставила је српска боксерка Николина Гајић супротстављајући се рускињи Анастасији Коулевој у категорији елита до 70 кг. Извела је своју игру снаге да нападне свог противника снажним ударцима и аперкатима, што је резултирало доминантном победом.

За сјајну организацију првог контролног женског турнира у 2022. у свету заслужан је БК Сомбор, под покровитељством Града Сомбора и у партнерству са Боксерским савезом Србије. За директан ТВ пренос била је заслужна ТВ Арена Фигхт.



9 views0 comments
bottom of page