top of page

ЗЛАТНЕ БОКСЕРКЕ!

Updated: Feb 19, 2022

Српски бокс расте из дана у дан, а потврде за овакву тврдњу добијамо константно кроз победе и медаље које наши репрезентативци освајају на међународним такмичењима. У недељи која је на измаку Србији су пет нових одличја исковале наше бокс репрезентативке и учиниле нас изузетно срећним и поносним. На традиционалном међународном такмичењу, 66. по реду меморијалу “Бочкаи Иштван” у мађарском Дебрецину српске бокс даме су бриљирале, бацивши у сенку фаворите, искусне ривалке које су биле виђене са медаљама око врата.

Са пет медаља, од којих две златне (Нина Радовановић, Снежана Шиљковић) и три сребрне (Јелена Зекић, Јелена Јаничијевић, Николина Гајић) Србија је такмичење у Мађарској на коме је наступило 16 земаља завршила као другопласирана најбоља репрезентација, Русија је најуспешнија селекција, а треће место припало је домаћину. Српкиње су оставиле снажан утисак и печат на једном од најстаријих европских такмичења.

Најбоља репрезентативка Србије Нина Радовановић, четвртфиналисткиња Олимпијских игара у Токију, након злата које је пре десет дана освојила на Купу нација у Сомбору, наставила је да ниже тријумфе. До новог злата стигла је у Дебрецину савладавши у финалу представницу Хрватске Николину Чачић.

“Први меч, четвртфинале боксовала сам против домаће такмичарке, у полуфиналу ривалка ми је била изузетна Бразилка против које сам максимално доминирала спремношћу, снагом и темпом који није могла да испрати. У финалу ме је сачекала Николина Чаћић хрватска олимпијка од које сам у децембру 2021. била боља у Загребу, сада сам то успела и у Дебрецину. Срећна сам да је дугогодишњи рад почео да даје резултате и моја упорност. Након овог такмичења следи ми Странџат куп од 19. фебруара у Софији. Он је други у низу турнира А класе ИБА рангирања и сврстава се у најпрестижније светске турнире, може се рећи да је тај турнир мало светско првенство где долазе најбољи на свету. Очекује ме напоран период до Истанбула где је заказано Светско првенство за жене од 5. до 21. маја што је најважније такмичење, међутим одлучна сам да већ на Странџат купу тестирам категорију до 50 кг која ми се чини као адекватнија” – истакла је златна девојка српског бокса Нина Радовановић.

Под водством селектора сениорске женске репрезентације наше земље Марка Тубића златну медаљу на меморијалу “Бочкаи” освојила је Снежана Шиљковић у категорији до 48 килограма. Направила је велико изненађење победивши у финалу фаворизовану Пољакињу Наталију Кучевску.

Иако повређена наша Јелена Зорић ушла је у финални меч, борила се као лавица, на крају победа је отишла у руке Бразилке Ромеу после бодовања судија, а нашој репрезентативки сребро.

“Задовољна сам целокупним турниром и успехом целе наше репрезентације. Са поносом носим грб Србије и поносна сам на своју сребрну медаљу. У финалном мечу победила је боља тактика моје противнице и нијансе су одредиле победника. Захваљујући Боксерском савезу Србије имамо одличне услове за напредак. Очекујем да ћемо обрадовати Србију светским и европским медаљама” – рекла је сјајна млада српска бокс репрезентативка Јелена Зекић.

Јелена Јанићијевић се у категорији до 63 кг борила до последње гонга, али је на крају мела у борби за злато поражена од Бразилке Фереире.Сребрну медаљу је после победе у полуфиналу узела и млада Николина Гајић која у финалу није наступила због повреде.

Наше бокс даме на ИБА турниру сребрне серије који је одржан у Дебрецину до пет освојених медаља за Србију стигле су кроз 12 победа и тиме поручиле “рачунајте на нас у будућности и на наша велика дела”.


31 views0 comments
bottom of page