top of page

УМАРУ И РУБЕЖЊОЈУ ОРДЕН КАРАЂОРЂЕВЕ ЗВЕЗДЕ

Updated: Feb 19, 2022

Први српски устанак, први Устав Србије, ударање темеља модерне српске државе, сви су саткани у једном датуму и речи, 15. фебруару и Сретењу, који славимо као Дан државности наше земље.

На церемонији доделе одликовања поводом Дана државности председник Србије Александар Вучић одликоваће 15. фебруара 2022. орденом Карађорђеве звезде председника Светске боксерске Федерације Умара Кремљева и првог човека руског бокса, начелника обезбеђења председника Владимира Путина – генерала Алексеја Рубежњоја.

Орден Карађорђеве звезде највише је одликовање Републике Србије и уручује се личностима, удружењима и институцијама за нарочите заслуге и успехе у представљању наше државе и њених грађана о одређеним областима и сферама друштва. Кремлеву и Рубежњоју припадају огромне заслуге за процват српског бокса, пружили су велику и несебичну помоћ у афирмацији спорта на нашем поднебљу. Њима припадају изузетне заслуге у области развоја спортских делатности код нас, пре свега племените вештине са свим њеним квалитетима који се односе на усмеравање младих да негују такмичарски дух и учење самоконтроли, дисциплини, посвећености, одлучности.

Захваљујући првом човеку светског и првом човеку руског бокса у престоници Србије одржано је Светско првенство у олимпијском боксу за мушкарце под ингеренцијом Међународног боксерског савеза (ИБА). Кроз београдску Арену од 24. октобра до 6. новембра 2021. продефиловали су најбољи боксери света, а свечану церемонију отварања је испратило у директном ТВ преносу 98 земаља света. Братска Русија том приликом донирала је Србији за организацију овог планетарног спектакла десет милиона долара, десет рингова, бастион спорта у нашој земљи угостио је 105 земаља учесница, са до сада рекордним бројем боксера на једном СП – 650, у 13 тежинских категорија. Београд као домаћин светске спортске смотре овом приликом угостио је преко 1500 званица које су у нашу престоницу стигле са свих тачака планете, што је уз грандиозну сценску машинерију на свечаном отварању СП у боксу 2021. српску престоницу учинило престоницом светског спорта.

На овоме се није зауставила помоћ и љубав руске браће према српској. Боксерски савез Русије изградиће најсавременији тренинг центар српским боксерима који ће бити опремљен салом за тренинге, опремом, спортском медицином и пратећим просторијама за функционисање свих нивоа селекција. У кући српског бокса која ће захваљујући инвестицији руске спортске и бокс браће наредних година угледати светлост дана, калиће се и стварати нови шампиони.

Заслужено српски одрен највишег сјаја иде у руке Рубежњоја и Кремлева.


16 views0 comments
bottom of page