top of page

Бокс нам је дао шансу да успемо у животу!

Рекордан број икада, чак 664 боксера под сводовима београдске Арене бориће се за тријумф своје земље на Светском првенству 2021, међу њима и младе снаге српског бокса Семиз Аличић, Омер Аметовић и Алмир Мемић.

Иако још увек тинејџери, одавно потврђени асови ринга, велики таленти и српски кандидати за Олимпијске игре 2024. у Паризу. Од како су ступили на такмичарску сцену низали су медаље и успех за успехом. Није прошла ни једна година да иза себе нису оставили печат хероизма. Потичу из радничких породица, од поштених и вредних људи, у својим домовима су научили сву доброту и племенитост којом одишу. Бокс им је дао много, бокс су заволели у школи, њима су довољне рукавице и вечни барут у рукама да свакодневно пружају сто посто од себе како би увек спремни дочекали изазове који их сачекају у магичном четвероугулу. Њихов рад, воља, залагање и мотивација су видљиви и кроз константу њихових резултата који непрестано иду узлазном путањом. Овај српски трио са надимцима Пиња, српски Пакјао и мали Тајсон до сада је исковао на стотине медаља у свим јуниорским категоријама, време је за велику сцену, за дечачки сан сваког боксера планете, такмичење на Светском првенству у олимпијском спорту.

Семиз Пиња Аличић долази из Шапца, боксује у категорији 60 кг, вишетруки је шампион Србије, дугогодишњи репрезентативац наше земље. Први пут на себе је скренуо пажњу када је Србији исковао златну медаљу на јуниорском Европском шампионату октобра 2018. у руској Анапи. Уследиле су бројне победе, последњи изузетно значајан тријумф за овог дечака анђеоског осмеха је наслов најбољег боксера на недавно завршеном Сениорском првенству Србије 2021. чиме је потврдио епитет најталентованијег српског боксера.

„Борбе су наша свакодневница, ринг је наша жила куцавица, у њему се кују и из њега се остварују наши снови. Прошао сам разна такмичења, било је пуно победа, било је и пораза. Бокс нам је дао шансу да успемо у животу и свима препоручујем да уђу наш свет бокса који је у Србији свуда бесплатан. Никада нисам имао трему, о било ком мечу да се радило, увек сам на то гледао као на нови задатак са којим морам да се суочим и решим на најбољи могући начин. Сада, морам признати, како се приближава почетак Светског првенства у Арени, у мени тиња и та позитивна трема. Осмех ме никада не напушта, са осмехом улазим и излазим из ринга, то је мој заштитни знак, са осмехом ћу храбро ући у сваки меч у Арени и надам се да ће их бити онолико колико буде потребно за освајање медаље“ – истакао је 19 – годишњи Семиз Аличић.

У папир категорији (48 кг) боје Србије браниће неустрашиви Омер Аметовић који такође стиже из Шапца. Бронзу је Србији донео из Русије са Првенства Европе 2018. Годину дана касније на међународном турниру „Војвођанска златна рукавица“ у Суботици, припало му је признање најбољег домаћег младог боксера. Србији је 2019. после 12 година периода без медаље за нашу земљу исковао бронзу на Првенству Старог континета за омладинце које је одржано у Софији.

“Бокс је мој живот, не бих могао да замислим живот без бокса. То је моја највећа љубав, тренирам од малих ногу, бокс тече мојим венама и не бих могао уопште да замислим да окачим рукавице о клин. Бесплатне школе бокса имамо широм Србије и позивам младе да се опробају у овој вештини, један тренинг од сат времена дневно значи много, одвојиће вас од улице, од компјутера, телефона, на крају може да вас учини и репрезентативцем Србије што је највећа част коју један спортиста може доживети. Успех не долази преко ноћи, тежак и велики рад стоји иза свих победа и медаља, али мени то никада не пада тешко, посвећен сам циљу који сам себи зацртао, а то је освајање медаље на Олимпијским играма било коју, златну, сребрну, бронзану. Када сам себи рекао да је то приоритет број 1, нисам ни слутио да ће Светско првенство за сениоре у олимпијском боксу стићи у наш Београд и да ћу и ја добити прилику да покажем све што знам и умем, да ћу уледати светслост Арене коју сам до сада гледао само на ТВ-у када сун ас колеге из других спортова радовали победама. На путу до мог циља и Олимпијских игара, искочио је ненадано нови циљ коме сам се максимално предао и надам се да ће из тога изаћи добар резултат, часан за Србију” – рекао је млади и изузетни репрезентативац наше земље, 19 – годишњи Аметовић.

Мали Тајсон надимак је златног дечка српског бокса који нам стиже из Пријепоља. Реч је о 18 – годишњем Алмиру Мемићу освајачу златне медаље за Србију на међународном турниру у Софији марта 2021. у катеогији 75 килограма. Бронзу за Србију освојио је на Европском шампионату за омладинце новембра 2020. Златом се окитио и на омладинској “Златној рукавици” 2021. која је одржана у Раковици.

“Бокс је веома утицао на комплетан развој моје личности. Склонио ме је са улице, а снагу и енергију коју поседујем каналисао на прави начин. Срећан сам што ме је бокс пронашао као и ја њега, био сам проблематичан, а овај спорт је неутралисао све лоше у мени и истакао све добро. Сад сам у Београду са мојим драгим колегама из репрезентације, у финишу смо брушења форме за Светско првенство у Арени, које се муњевито ближи, а самим тим и наш излазак у ринг. Имали смо две фазе припрема на Златибору, што је прошло одлично и сви смо веома задовољни, захваљујем се Боксерском савезу И председнику Боровчанину на свему што су учинили за нас, што сун ам дали овакву прилику да се код куће боримо на највећој светској смотри у нашем спорту. Конкунренција ће бити изузетно јака, очекујемо медаљу и борићемо се за то” – закључио је један од најбољих младих европских боксера Мемић.

0 views0 comments
bottom of page