top of page

105 држава пријавило боксере за Светско првенство у Београду

Бокс живи пуним плућима, бокс не признаје пораз и препреке. Потврда ове тврдње стиже нам из Међународног боксерског савеза (АИБА) где се за Светско првенство за мушкарце у олимпијском боксу у његовом 21. издању пријавило 105 земаља учесница, са до сада рекордним бројем боксера на једном СП – 650, у 13 тежинских категорија. Београд као домаћин светске смотре пламените вештине од 24. октобра до 6. новембра 2021. овом приликом угостиће преко 1500 званица које ће у нашу престоницу стићи са свих тачака планете.

Главни актери свих 105 селекција света сложни су у изјавама у којима поручују да ће конкуренција бити никад јача и да су сви спремни да пруже партије живота како би стигли до једне од три медаље у нашој Арени које ће први пут у историји имати и новчану вредност (злато 100.000 евра, сребро 50.000, бронзе по 25.000 евра) што је мотив више за сваког боксера.У целом свету влада велико интересовање за овај планетрани бокс шампионат, а чак 42 земље су откупиле ТВ права.

Мушка бокс селекција Србије имала је званичну промоцију у хотелу Југославија где су нашим момцима на располагању два ринга и где одрађују финалне припреме уочи старта Првенства света на које ће бити поносни цео живот.

„Још 14 дана до старта шампионата света, адреналин расте, позитивна трема је сваким даном све присутнија, али и мотивација постаје све снажнија. Осећај је као када се будући студент спрема за пријемни на факултет, за највећи изазов пред којим се до тада могао наћи, па срце све јаче куца како се проближава тај дан великог испита. Заиста, шта има лепше за једног спортисту од тога да своју земљу, грб, заставу представља на највећој смотри света и то код куће. Тим Србије чији сам капитен је сећан, поносан и одговориће свим расположивим средствима како би донео радост нашој земљи и оправдао образ домаћина. Да ће бити лако неће, никада и није лако, бокс је то, нема простора за калкулацију и захтева максимум од боксера у сваком тренутку, од првог до последњег гонга. Да ћемо бити храбри и дати све од себе, хоћемо, зато смо ту, зато се већ месецима спремамо и верујем да ће и крајњи резултат бити такав, за понос свима нама и понос Србије“ – истиче капитен српског тима Владан Бабић.

Једна од централних тема у свету спорта широм меридијана је шампионат у боксу који следи у београдској Арени. Београд и Србија су у знаку бокса.

„Еуфорија се осећа не само код нас већ у целом свету. Прате људи како се и шта дешава, живимо у време интернета, свуда је све доступно, тако да сви виде шта се дешава у нашем Београду, какав се спектакл спрема. Велика ми је част што сам у поледњих седам година део тима Србије, последњих пет година капитен, што ме додагтно гура ка већим успесима. У име целог нашег тима који ће изаћи на велику сцену Арене могу рећи да смо спремни да направимо вредан резултат и покушамо да вратимо нашој репрезентацији стари сјај о коме се прича и који је имала пре четири деценије када је Београд такође био домаћин свим најбољим боксерима планете. У последњих 10 година медаља на Светском првенству измиче буквално за једну победу. Мислим да је дошло време да се све то наплати и да освојимо не једну, него три медаље. Верујем да ће домаћа публика доћи у великом броју да нас подржи на том нашем путу. Први контингент карата је распродат у рекордном периоду, а мене људи константно зову за карте. Ово Светско првенство биће један посебан догађај, са оволиким залагањем државе и Боксерског савеза, можда и један од најбоље организовани спортских догађаја у последњих 15 година у нашој земљи“ – закључио је српски супертешкаш и адут за медаљу Бабић.

Тим Србије за 21. СП у боксу чине: 48 кг Омер Аметовић, 54 кг Тамир Галанов, 57 кг Вељко Глигорић, 60 кг Семиз Аличић, 63,5 кг Ненад Јовановић, Федоров Павел, 67 кг Вахид Абасов, 71 кг Џејлан Тоскић, 75 кг Алмир Мемић, Воутер Ђокић, 80 кг Владимир Мирончиков, 86 кг Алекса Марковић, Слободан Јовановић, 92 кг Милосав Савић, Садам Магомедов, 92+ Владан Бабић. Стручни штаб уз селектора Милана Пиперског чине: Хорхе Луис Фромета Матос, Станислав Голубев, Игор Томашевић, Зоран Дидановић, Љубомир Марјановић, Рашид Дабиров.


0 views0 comments
bottom of page