top of page

Три сребра и две бронзе Србији са ЕП у Софији од бриљантних јуниора

Завршна слика јуниорског Европског првенства у боксу 2020. које је одржано у Софији доноси нам пет српских хероја у лику и делу три јуниорке и два јуниора који су се изборили за медаље које са поносом доносе својој Србији. Година 2020., ма колико била болна, тешка за целокупно човечанство због вируса корона који је паралисао целу планет и однео многобројне жртве, за српски бокс завршава се позитивном причом за коју су потрудила наша млада петорка. Епилог такмичења наших младих снага бокса на шампионату Старог континтета су три сребра која сијају златом и која сијају око врата наших младих дама: Саре Ћирковић, Жељане Амиџић, Драгане Јовановић, док су бронзе исковали наши млади боксери: Вукашин Тепић и Дарко Ђукановић. Боје Србије у Софији бранило је шест девојака и десет јуниора предвођени селектором Драганом Васиљевићем Дурунгом. На путу до сребра у категорији до 52 кг Сара Ћирковић победила је репрезентативке Литваније, Украјине, Молдавије, заустављена је на последњој степеници до најсјајнијег одличја од Рускиње Вере Јурченко. У категорији до 54 кг Драгана Јовановић нанизала је победе против Румунке и Молдавке , док је у борби за злато изгубила је од Рускиње Арине Вострикове. У борби за злато за нашу Жељану Амиџић (категорија до 75 кг) која је у полуфиналу савладала Украјинку била је кобна Пољакиња Оливиа Червинска. Србију је на ЕП у Софији представљао и судија Александар Вучићевић.

“Сви љубитељи могу бити поносни на цео тим Србије који је у Софији бројао десет такмичара и шест чланова стручног штаба, како због освојених медаља, тако и због приступа мечевима, тактиком, физичком спремношћу и жаром са којим су се борили за успех своје земље. Дали су пример свима којим путем треба ићи и када су тешка времена и безнађе изазвано вишом силом. За кратко време уз велики рад добили смо пет освајача медаља на Првенству Европе, што је након јаза и низа година у којима је бокс био на маргинама, велики успех и знак да смо на сјајном путу и ветар у леђа да наставимо у још јачем ритму до нових изазова на којима ћемо јурити сам врх” – истакао је селектор јуниорске селекције Србије Драган Васиљевић Дурунга. Одмах по доласку у Србију из Софије наши млади шампиони упутили су се у БСС где су имали пријем код председника Боровчанина. “Задовољна сам учинком у Софији где сам резултатом 5:0 у првом мечу победила Румунку, затим прекидом у трећој рунди у борби за пласман у финале савладала сам и тада другу боксерку Европе представницу Молдавије, на жалост овај пут у борби за злато јача је била Рускиња, али дала сам све од себе. Настављам да тренирам са жељом да у наредној сезони будем још боља. Ускоро нам крећу базичне припреме и радујем се томе, сада уживам у срећи и резултату који само остварила у Софији – рекла је репрезентативка Србије Драгана Јовановић чланица БК Војводина из Новог Сада. Осмех на лицу и репрезентативцу Србије Дарку Ђукановићу који је у Софији освојио бронзу. “Срећан сам због бронзе, али надам се следеће године још већем успеху. Тренирам свакодневно, имам свој циљ, план, задатак и константно радим на остварењу зацртаног. Надам се да ће ускоро и вирус корона бити прошлост како би било још више такмичења која су због свега што се догађа са вирусом у великој мери десеткована. Да не тренирам бокс не знам шта би тренирао, а највећи узор и да кажем разлог мог уласка у ринг био ми је мој брат, гледајући његов меч пожелео сам да и ја кренем његовим стопама и ево сада сам ту, на правом путу” – рекао је члан БК Рокица из Лознице Ђукановић.

Учинком младих снага српског бокса на ЕП у Бугарској изузетно је задовољан и председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин. “Поновићу оно што понављам већ неколико година, а што је наша мисија, а због чега смо овде и радимо пуним срцем за процват српског бокса, то су пуне сале за тренинг, стварање нових шампиона и на првом месту добрих, поштених, искрених, достојанствених људи, који ће бити пример и узор у нашем друштву. Видели смо на делу нашу младост која је пуна ентузијазма, енергије и која зна шта хоће у животу, зна пут којим жели да корача. Оно што посебно радује је да су још једном показали шта значи борити се, али и бити џентлмен, играти по фер плеј нотама. Поносни смо на све наше такмичаре, желимо им да наставе да расту у сваком облику, да наставе да буду марљиви, да уче, јер поента живота и јесте константно надограђивање које вам доноси боље сутра” – закључио је председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин. Боксерски савез Србије наградио је свих пет освајача медаља за Србију на ЕП у Софији износима по 60.000 динара, као и месечним стипендијама у износима од по 20.000 динара.


0 views0 comments

Теразије 45

11000 Београд,

Србија

Пон-Пет: 08 до 14

Суб-Нед: Затворено

+381 11 61 82 891

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

©2022 Serbian Boxing Federation / Bokserski Savez Srbije

bottom of page