top of page

Светско првенство у боксу 2021. у Србији!

Да ли бокс поново постаје национални спорт као 1978. године?

Четири деценије протекло је од Светског првенства које је одржано 1978. године у хали „Пионир“ и на коме је остварен највећи успех у историји нашег бокса.

Србија је опет изабрана као организатор Светског првенства у боксу, у Будимпешти, а први човек Светске боксерке федерације (АИБА) Мохамад Мостасан изјавио је да је Србија земља спорта и одличан организатор.

„Биће то велика промоција српског бокса, целокупног спорта наредне године, али и огромна промоција наше државе, што је уједно и сама потврда да је наша земља заиста цењена у целом свету. И захваљујући подршци председника Александра Вучића нашој кандидатури и раду људи из Боксерског савеза, није било великих проблема да нам Извршни одбор АИБА једногласно додели организацију овако великог такмичења. Велику захвалност морам дати и Умару Кремлеву, генералном секретару Боксерске федерације Русије, који нам је био ветар у леђа“, рекао је Ненад Боровчанин, председник Боксерског савеза Србије

Те давне 1978. под сводовима београдске спортске лепотице „Пионира“ за Југославију освојено је шест сребрних и једна бронзана медаља, чиме је исписана златна историја племените вештине на нашем поднебљу.

Медаље за Југославију на СП 1978. у Београду освојили су:

Фазлија Шаћировић (бантам категорија) – сребрна медаља

Братислав Ристић (перолака) освајач сребрне медаље. На том путу савладао је Швеђанина Радмана (5:0), Американца Џумавана (5:0), боксера СССР-а Рибакова (4:1) и Венецуеланца Есперагоцу (5:0). У финалу поражен је од Кубанца Анжела Херере 1:4.

Мемет Богујевци (полувелтер) – сребрна медаља. Савладао Румуна Куцова (4:1), Пољака Гајду (4:1) и Источног Немца Кригера (3:2). У финалу поражен од Валерија Лавова из Советског Савеза (0:5).

Миодраг Перуновић (велтер) – сребрна медаља.

Слободан Качар (средња) – бронзана медаља. Савладао је техничким нокаутом у првој рунди Израелца Каспија, затим јужнокорејског боксера Чанг Јунг Кала (4:1) и советског борца Шапошњикова (3:2). У полуфиналу је поражен од Кубанца Хозе Гомеза. Гомез је тријумфом у финалу постао шампион света.

Тадија Качар (полутешка) – сребрна медаља. Победио је Бугарина Љубенова (5:0) и Бауха (4:1) из Источне Немачке. У финалу је поражен од Кубанца Сиксто Сорије (1:4).

Драгомир Вујковић (тешка) – сребрна медаља. У финалу је поражен од Кубанца Теофила Стивенсона.

Да ли овај избор Београда за домаћина Светског првенства у боксу значи враћање бокса на велика врата националног спорта? Мостасан први човек Светске боксерске федерације изјавио је за Тањуг да верује да ће управо ово Светско првенство у Београду бити најбоље у историји.

Мостасан је истакао да је презентација Србије у Будимпешти била импресивна и да су водећи људи АИБА једногласно одлучили да се шампионат одржи у Београду.

„Србија се више пута доказала као одличан организатор спортских догађаја, презентација је била фантастична, а данас сам се на лицу места уверио да нас очекује сјајна промоција боксерског спорта у Београду“, поручио је Мостасан.

Период одржавања Светског првенства у боксу, као и дворана у којој ће се одржавати мечеви биће накнадно објављени.


3 views0 comments

Теразије 45

11000 Београд,

Србија

Пон-Пет: 08 до 14

Суб-Нед: Затворено

+381 11 61 82 891

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

©2022 Serbian Boxing Federation / Bokserski Savez Srbije

bottom of page