top of page

Београд је светска спортска метропола

Београд, једини град у свету који ће почевши од 24. октобра 2021. моћи поносоно да истакне да је био два пута организатор Светског првенства у олимпијском боксу за мушкарце. Први пут наш главни град угостио је најбоље боксере света 1978. Године у другом издању у историји овог такмичења, сада смо поново домаћини свету, светским асовима племените вештине у 21. шамионату овог формата. Како пре 43 године, тако и овај пут Пошта Србије обележила је овај догађај на својеврстан начин, тако што је пустила у оптицај званичну марку Светског првенства у боксу.

Марка са препознатљивим бојама наше заставе и мотивом бокс рукавица штампана је у номиналној вредности од 30 динара, у табацима од осам комада, а израђене су и пригодне коверте. У средини табака, налази се вињета на којој је приказан званични лого СП у боксу 2021.

Поште Србије ће овим пригодним филателистичким издањем оставити трајни подсетник на шампионат света у коме ће учествовати рекордан број такмичара у историји овог спорта и такмичења. Поштанска марка је сјајно промотивно средство и на овај начин трајно се чувају спортска добра и наслеђе и указују на важност бављења спортом, развијање тимског и победничког духа.

Овај међународни спортски догађај у организацији Боксерског савеза Србије И Међународне светске бокс федерације АИБА окупиће преко 600 најбољих такмичара из целог света који ће се такмичити у 13 категорија.

У редовима Поште Србије се претходне 23 године, до одласка у пензију, налазио и бивши репрезентативац наше земље, освајач многобројних медаља и Југословенска легенда бокса Драган Димић-Димке. Бронза са репрезентацијом 1981. године, сребро на чувеном и престижном међународном турниру „Странџат“, титула „Челичне песнице“ у Зеници су само неке од одличја која је освојио човек великог срца, боксер, вредни и предани радник и љубитељ свог позива, двалац крви чак 72 пута, хуманитарац, тренер из чије је школе бокса поникло много шампиона и чији је педагошки рад помогао младима да кроз живот крену правим путем. Димић је од недавно покренуо и бесплатне тренинге за све основце у Београду.

Бокс и боксери, племенита вештина племенитих душа!


1 view0 comments

Comentários


bottom of page