top of page

ЈОВАНОВИЋЕВОЈ ШАМПИОНСКИ ТРОФЕЈ 11. КУПА НАЦИЈА У СОМБОРУ, СРБИЈА НАЈБОЉА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Шесту годину за редом Боксерски клуб “Сомбор” био је сјајан домаћин Купа Нација, међународног турнира за боксерке које је ове године одржан 12. пут. Једна од највећих и најзначајнијих спортских манифестација у Србији – Куп Нација у боксу за жене, омладинке, јуниорке и школарке, турнир који спада у категорију најјачих женских боксерских турнира на свету у Градској хали Мостонга окупио је екипе из 14 држава и 108 боксерки.


Град зеленила, Сомбор протекле недеље био је центар женског бокса у Србији, Европи а по учесницима и свету. За сјајну организацију првог женског турнира у 2023. у свету заслужан је БК Сомбор, под покровитељством Града Сомбора и у партнерству са Боксерским савезом Србије. За директан ТВ пренос била је заслужна ТВ Арена Фигхт.


Српска репрезентативка Драгана Јовановић освојила је пехар намењен најбољој боксерки међународног турнира Куп нација 2023, а међу златне уписале су се и наше боксерке Јелена Зекић, Јасмина Нађ, Наташа Лукић, Мила Катић и Андреа Митровић у својим тежинским категоријама.


Јовановићева је у финалу у категорији омладинки до 52 кг савладала Азербејџанку Ајнур Микајлову. Драгана је имала сјајну 2022. годину у којој је освојила најсјајније одличје на престижном међународном турниру "Златна рукавица" у конкуренцији омладинки, који је одржан почетком године у Београду. Уследило је Европско првенство у Софији, где је била бронзана, и као круна сезоне је учешће на Светском првенству за омладинке у Шпанији, где је заузела одлично пето место.


“Први циљ у 2023. било ми је управо злато на Купу Нација, што сам остварила и сада максимално мотивисана и пуна самопоуздања гледам у наставак ове таскмичарске сезоне. На пролеће ћу учествовати на Европском шампионату, на којем циљам злато. Крајњи циљ и остварење сна, који би значио да се сваки минут уложеног рада, времена, свака кап зноја исплатила је пласман на Олимпијске иге у Паризу 2024. године. Посвећена сам задатку који сам поставила испред себе и верујем да ћу уз изузетну подршку клуба “Сомбор” и Боксерски савез Србије стићи до циља", каже српска репрезентативка Драгана Јовановић.


За најбољу репрезентацију 12. Купа Нација проглашена је селекција Србије која је на овом турниру бројала 25 такмичарки. Најбоља домаћа боксерка је Сања Митић (категорија до 50 кг), најбоља школарка је такође представница земље домаћина Наташа Лукић (категорија до 44 кг). Наслов најбоље јуниорке понела је Ела Лонсдејл из Енглеске (категорија до 57 кг). Румунка Михаела Бадеску (48 кг) проглашена је за најбољу омладнику. Пехар за најбољу сениорку отишао је у руке српске репрезентативке Јелене Зекић (57 кг), најбољи судија је Белорус Вјачеслав Тситов. Најбољи тимови узраста омладинки: 1. Србија, 2. Холандија, 3. Мађарска. Најбољи тимови узраста сенорки: 1. Србија, 2. Румунија, 3. Мађарска.




67 views0 comments
bottom of page