top of page

ЈЕЛЕНА ЈАНИЋИЈЕВИЋ ИСПИСАЛА ИСТОРИЈУ ЖЕНСКОГ СЕНИОРСКОГ БОКСА!

До снова се стиже непрекидним радом, неуништивом жељом, вечним жаром и љубављу! Пример ове тврдње стиже нам од српске бокс репрезентативке Јелене Јанићијевић која је постала прва српкиња у историји племените вештине која се окитила медаљом са шампионата Старог континента.


Прва медаља Србији икада у конкуренцији дама са највећих бокс такмичења (Европско, Светско и Олимпијске игре) искована је у Будви од стране 37-годишње Јелене у категорији до 66 килограма која је пуним срцем, храброшћу и одлучношћу стигла до бронзе којом је заувек ушла у историју српског спорта. Меч четвртфинала Јелена је боксовала против Шахре Алихвердијеве из Азербејџана, био је то меч са највећом тежином у каријери, меч у коме је победа значила пласман на спортску листу бесмртних. Српска бокс грација муневјито је ишла из рунде у рунду и разорним ударцима косила ривалку што је резултирало једногласном одлуком судија и прекидом борбе у трећој рунди у корист Јанићијевићеве. Овај тријумф уједно је значио и осигурану медаљу, бронзу која сија као злато, медаљу која ће заувек променити све токове женског бокса на нашим просторима.


Најискуснија од шест репрезентативки Србије које су се такмичиле на Европском шампионату за жене 2022. Јелена Јанићијевић доказала је и да године нису препрека жељеном резултату, да је сваки циљ остварив, само треба радити и веровати.

“Невероватан је осећај видети своју заставу на Европском првенству међу три најсјајнија одличја, још је невероватније да примим честитке диркетно од министра спорта и чак од самог председника државе. Навикла сам да председник Боксерског савеза Србије и цела управа буду поред мог ринга све време, били су и овај пут на оба моја меча и подржавали ме и хвала им на томе” – истиче српска шампионка у велтер категорији Јанићијевић.


На профи сцени српска бокс ЈЈ актуелна је шампионка Европе и четврта на свету.

“У профи боксу сам око четири године, марта ове године освојила сам ЕБУ европску титулу и колико ја знам и имамо информације са наших простора ову титулу је имао само Марјан Бенеш. Олимпијски бокс у коме сам сад освојила европску бронзу је нешто сасвим другачије од профи бокса. Формат три минута по три рунде са знатно другачијим правилима бодовања, тај мањи број рунди даје мање прилика да се мења стратегија и мање да се мудрује са противничким тимом.Мени је то највећа разлика у односу на профи бокс и још увек се трудим да се адаптирам на тај формат и структуру борбе, У 2021. учествовала сам на два турнира, ове годинена три такмичења пре Првенства Европе. Осећам да у наредних годину дана кроз тај циклус квалификационих турнира за Олимпијске игре могу још боље да се адаптирам на правила олимпијског бокса и верујем да могу да зарадим своје место на Олимпијским играма у Паризу 2024, а за даље ћемо видети” – рекла је бронзана српкиња која сија златом Јелена Јанићијевић.

Елита женског бокса Европе продефиловала је Медитеранским спортским центром у Будви од 14. до 22. октобра 2022. У окршају за медаље учествовале су 164 такмичарке из 31 земље, а међу њима за победничко постоље борило се и шест српских дама: конкуренција до 50кг Снежана Шиљковић, 54кг Јелена Зекић, 60кг Наталиа Шадрина, 63кг Милена Матовић, 66кг Јелена Јањићијевић, 70кг Александра Рапаић. Уз историјску медаљу Србији коју је исковала Јелена Јанићијевић, сјајан резултат је забележила и Јелена Зекић која је остварила пласман међу осам најбољих у Европи.




77 views0 comments
bottom of page