top of page

СРПСКИ БОКС КРОЗ ЈЕРЕВАН У ИСТОРИЈУ, АБАСОВ И АГЕЈЕВ: “ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ НОСИМО У НАШУ ПРЕЛЕПУ СРБИЈУ”

Две, али вредне! Највредније! Златне! Медаље које су на Европском шампионату у јерменском граду Јеревану исковали српски бокс репрезентативци Вахид Абасов и Артјом Агејев заувек ће остати исписане у великој књизи историје српског и европског бокса. Не само због тога што је њихов сјај златан, већ и због тога што су у Србију стигле након 37 година и што су прва злата Старог континента за нашу земљу од како смо самостална држава. Први пут на победничком постољу Првенства Европе у конкуренцији сениора у олимпијском боксу српском боксеру интонирана је химна „Боже правде“. Честитке су одмах стигле од председника Републике Србије Александра Вучића и Министарства омладине и спорта наше земље.


Чекање од 37 година награђено је са два злата, фабулом из снова. У једном дану у размаку од сат времена исковане су две медаље најсјајнијег сјаја, част српске тробојке одбанили су часно и за понос наши репрезентативци Абасов и Агејев.

„Златни тренутак историје српског бокса. Испуњени смо поносом и радошћу, привилегија је и част доживети ове моменте у каријери и животу. Србија је након скоро четири деценије поново стала на победничко постоље европског шампионата у најјачој мушкој категорији. Радили смо пуно, свакодневно, посвећено, жестоко и са само једним јасним циљем до којег смо на крају и дошли. Захваљујем се свим репрезентативицима на свему што су показали, урадили, на свом труду, на изгарању на сваком тренингу и мечу. Захвалност комплетном стручном штабу, свако је огроман део себе уткао у овај резултат, као и Боксерски савез Србије на челу са председником Ненадом Боровачнином. Налазимо се на крову Европе, али на овоме нећемо стати, идемо даље у нове победе и освајање нових боксерских венаца, од светских до олимпијских“ – закључио је селектор мушке бокс репрезентације Србије Милан Пиперски.


Шампион Београдског победника 2021, српски бокс ас у полувелтер категорији Абасов први је обрадовао све поклонике племените вештине у Србији. У олимпијској категорији 63.5 - 67 кг Вахид Абасов у борби за злато салвадао је Грузијца Лаша Гурулија који је новембра 2021. освојио бронзану медаљу на АИБА Светском првенству у боксу у Београду. Абасов је био бржи у разменама, био комплетно бољи ривал, потврдио класу и на крају заслужено славио.


“Србијо поносни смо и срећни, злато сија на нашим грудима. Србијо доносимо ти кући злато. Ово је историја за Србију и искористио бих ову прилику да се захвалим мом тиму и тренерима који су вредно радили на овој златној медаљи. Била је то добра борба, али сам од првих секунди осетио да сам данас јачи. Идемо даље, ово је само почетак, најважнији задатак који сам пред себе поставио је медаља на Олимпијским играма у Паризу за Србију“ - рекао је након интонирања химне Боже правде у Јеревану Вахид Абасов.


Како је почео тако је и завршио, шампионским плесом. Имао је тај судбоносни задатак да први почне мисију у рингу српске селекције у Јеревану, а затим и да као последњи наш представник покаже сво своје умеће и омогући да се по други пут на победничком подијуму нађе Србија, интонира наша химна и завијори наша застава. Српски полутешкаш Агејев у олимпијској категорији 75 до 80 кг исковао је злато победом над Италијаном Алфредом Кромвелом Комијем који је током целе каријере изгубио само два меча. Италијан је Европски шампион до 22 године, али у финалу такмичења у Јеревану није имао решења за бриљантног Србина.


„Сан је остварен, најсјајније одличје сија на нашим грудима. Златне медаље носимо у нашу прелепу Србију. Вредно смо радили, веровали у себе, ишли корак по корак, стрпљиво градили ово што је сада ту, чему се сви радујемо, а то је европски трон, то је наслов шампиона Старог континента и злато које поносно носимо у Србију“ – закључио је српски репрезентативац Артјом Агејев.


Србију су на Европском првенству у Јеревану представљати: Омер Аметовић, Тамир Галанов, Павел Фједоров, Вахид Абасов, Сандро Полетан, Алмир Мемић, Артум Агејев, Владимир Мирончиков, Садам Магомедов и Сергеј Калчугин. Од десетке која је бранила боље наше земље у Јерменији чак седам борило се у београдској Арени на Светском шампионату који је одржан 2021. међу којима и освајач бронзане медаље Владимир Мирончиков. Остварено је 13 победа, освојене су две златне медаље, пет репрезентативаца Србије боксовало је у четвртфиналу.


На Европском првенству у елитном боксу за мушкарце у Јерменији учествовало је 219 боксера из 39 земаља и борило се за укупно 52 медаље у 13 званичних тежинских категорија: 48 кг, 51 кг, 54 кг, 57 кг, 60 кг, 63,5 кг, 67 кг, 71 кг, 75 кг, 80 кг, 86 кг, 92 кг и +92 кг.


У конкуренцији 39 држава: Грузија три злата, Србија два, осам земаља по једно (АРМ, БЕЛ, ЕСП, ЕНГ, ФРА, ГЕР, ИРЛ, ИТА).





118 views0 comments
bottom of page