top of page

ЗЛАТО САРЕ ЋИРКОВИЋ ЗА СРБИЈУ НА ЕП У СОФИЈИ

Србија је добила ново Европско злато у боксу. Најсјајнију медаљу на омладинском Првенству Старог континента које се од 11. до 21. априла 2022. одржавало у Софији (узраст до 18 година) исковала је за Србију бриљантна Сара Ћирковић. Уз звуке српске химне “Боже правде” славила је ново злато Ћирковићева која у 2022. гази противнице редом и ниже до сада невиђене резултате на женској јуниорској српској бокс сцени.

Злато на међународном такмичењу “Јадрански бисер”, најстаријем боксерском такмичењу у Црној Гори, који је ове године одржан по 31. пут, злато на Купу нација у Сомбору, злато на међународном турниру у Брашову, сада и злато са Првенства Европе које има посебну тежину и сјај.




Низала је редом победу за победом, противнице млела већ у првој рунди и прославила српски бокс на великој европској сцени. Последња на путу до злата под снажним ударцима наше Саре пала је Немица Џесика Волман.

Сребро за Србију у мушкој конкуренцији освојио је Растко Симић након чудних одлука судија на које је спортски директор наше репрезентације Мане Марчета поднео је приговор, али на жалост смо одбијени. На крају судије су прегласавањем дали победу противнику из Украјине.

Марко Пижурица и Драгана Јовановић окитили су се бронзаним медаљама.




Боје српске заставе на овом престижном такмичењу бранило је шест боксера у мушкој и три боксерке у женској конкуренцији. Под тренерском палицом Ненада Васиљевића млади мушки тим на Европском шампионату у Софији борио се у саставу: Дарко Ђукановић у категорији до 57 кг, Вукашин Тепић 60 кг, Урош Чингелић 63,5 кг, Урош Вељовић 67 кг, Растко Симић 75 кг и Марко Пижурица 80 кг. Тренер омладинске женске бокс селекције Мирко Ждрало на пут у Бугарску повео је три женске бокс ведете Сару Ћирковић 50 кг, Драгану Јовановић 52 кг и Ђину Милетић 57 кг.


“Ово је до сада мој највећи успех у каријери. У четвртфиналу вољом жреба добила сам најтежу ривалку, Данкињу, која ми не одговара. Успела сам да је савладам и она је чак имала и једно бројање после мог ударца. Онда сам се у полуфиналу борила против репрезентативке Шпаније и убедљиво је победила. Са тренером Мирком Ждралом сам пуно причала о финалу, гледали смо противницу и заиста сам видела све њене мане и искористила то у мечу. Жао ми је било због незаслуженог пораза Растка Симића и баш баш сам желела да у финалу покажем све најбоље што знам. Тако је и било и победила сам прекидом у другој рунди” - поручила је Сара Ћирковић, која је одлуком жирија проглашена за најбољу боксерку Европског првенства 2022. у Софији.

Нашој Сари на церемонији у хали златну медаљу доделио је амбасадор Србије у Софији др Жељко Јовић.


36 views0 comments
bottom of page