top of page

65. ЗЛАТНА РУКАВИЦА АЛМИРУ МЕМИЋУ

Традиција, престиж, кредибилитет, међународни углед и посебна тежина на светској сцени, све је то саткано такмичењу које већ шест и по деценија не губи сјај и лансира нове шампионе. Српски бокс турнир “Златна рукавица” који је ове године обележио 65. година постојања одржан је по први пут у својој дугој историји у граду који је изнедрио бројне бокс шампионе, у граду где је бокс један од водећих спортова и где се гаји јака школа племените вештине. Град Нови Пазар уз партнерство са Боксерским савезом Србије и Установом за спорт и Спортским савезом града Новог Пазара угостили су бројне бокс асове, а наслов шампиона понео је репрезентативац Србије, понос како Новог Пазара чији дрес носи у лигашком регионалном такмичењу, тако и његовог родног Пријепоља. Боксер са надимком “Мали Тајсон”, 19 – годишњи Алмир Мемић освајач златне медаље за Србију на међународном турниру у Софији марта 2021. у категорији до 75 килограма, бронзе за Србију на Европском шампионату за омладинце новембра 2020, злата на омладинској “Златној рукавици” 2021. која је одржана у Раковици, златну медаљу на престижном турниру Колчин у Белорусији 2022, сада је крунисан и уписан у листу вечитих, листу освајача “Златне рукавице”. У финалу Мемић је савладао Молдавца Марина Макарија 4:0.


У дворани Пендик, у директном ТВ преносу на ТВ Арена финална ноћ “Златне рукавице” изнедрила је квалитетне мечеве у којима су нијансе одлучивале победника.


Жири на чијем је челу био легенда српског бокса Мирко Пузовић за најборбенији пар прогласио је нашег Игора Рогића и Кубанца Антониа Бисета, најбољи техничар турнира је Владимир Мирончиков који је у финалу у категорији до 80 килограма савладао поредставника БиХ Леа Цвитановића 5:0.


“Задовољан сам што сам освојио “Златну рукавицу”, дошао сам са том намером да освојим, показао сам публици да сам дошао са том жељом, на крају сам то и реализовао.


Прву рунду смо боксовали лаганије, након тога смо додали темпо и у трећој рунди је већ имао два нокдауна и победио сам га једногласном одлуком судија. Завршио сам годину добро, сезона је текла одлично, пехар “Златне рукавице” је шлаг на торти. Сада следи мала пауза, а затим од јануара припреме за следећу сезону од које очекујемо много” – рекао је шампион 65. Златне рукавице Алмир Мемић.


Председник БСС Ненад Боровчанин уручио је златну рукавицу директору БК Нови Пазар Селверу Лекпеку. Признање за допринос повратка бокса у град Нови Пазар уручено је градоначелнику Новог Пазара Нихату Бишевцу. Међу гостима, уз легенд бокса, мечевима и бокс спектаклу у Пендику присуствовао је и Расим Љајић пасионирани љубитељ племените вештине.


Резултати финала 65. Златне рукавице (Нови Пазар, хала Пендик):


75 кг Алмир Мемић (СРБ) – Марин Макарије (МДА) 4:0, 54 кг Тамир Галанов (СРБ) – Омер Аметовић (СРБ) 3:2, 60 кг Вељко Глигорић (СРБ) – Назиф Сејди (СРБ) 3:2, 63.5 кг Ненад Јовановић(СРБ) – Констатинос Калогеридис (ГРЕ) 5:0, 67 кг Павел Федоров (СРБ) – Семиз Алићић (СРБ) без борбе, 71 кг Антонио Бисет (ЦУБ) – Игор Рогић (СРБ) 5:0, 80 кг Владимир Мирончиков (СРБ) – Лео Цвитановић (БиХ) 5:0, 86 кг Патрик Челић (ЦРО) – Милосав Савић (СРБ) без борбе, 92 кг Садам Могамедов (СРБ) – Вагхан Нанитзаниан (ГРЕ) 5:0, +92 кг Владан Бабић (СРБ) – Милош Велетић (БиХ) 3:2.




2 views0 comments
bottom of page