top of page

ЈОВАН НИКОЛИЋ ШАМПИОН 59. БЕОГРАДСКОГ ПОБЕДНИКА - МЕМОРИЈАЛА "БРАНКО ПЕШИЋ"

Штафета је предата и завеса спуштена до наредног, јубиларног 60. „Београдског победника – меморијал Бранко Пешић“. Издање број 59 традиционалног и престижног такмичења, које из године у годину добија на јачини, снази и квалитету, шареноликости, али и спортском јединству и респекту, што бокс и чини племенитом вештином завршено је финалним мечевима у мушкој конкуренцији у којој је тријумфовао млади златни дечко српског бокса Јован Николић коме је шампионски пехар уручио бивши освајач овог престижног такмичења Иван Рибаћ.У Хали спортова „Ранко Жеравица“ од 29. марта до 2. априла 2022. за наслов шампиона борили су се представници племенитог спорта (даме, боксери, тренери) из 21 земаље света направивиши савршену увертиру за Светско првенство у боксу за жене које ће бити одржано у Истанбулу маја 2022. и европско у обе категорије.

Финална ноћ меморијала „Бранко Пешић“, турнира који од 2018. носи назив по свом првом покровитељу, пасионираном обожаватељу бокса и најпознатијем градоначелнику Београда у историји, донела је прегршт сјајних мечева у којима су се за престижни Београдски победник борили носиоци светских и европских медаља.

У категорији до 75 кг присуствовали смо ерупцији емоција са трибина и бљеску младог српског бокса Јована Николића који је извојевао велику победу над стаменим Казахсатанцем Иљаром Ашиуровим. Бронзани српски ас са Светског шампионата у Београду 2021. крузераш Владимир Мирончиков (до 86 кг) још једном је потврдио класу у судару са Украјинцем Сергејом Хорсковим и донео ново злато Србији. У бантам категорији (до 54 кг) Тамир Галанов против Казахстанца Олзхаса Баинијазова водио је жетоку борбу и на крају исковао најсјајније одличје нашој земљи. Прштало је у рингу у окршају два тешкаша, нашег Садама Магомедова (до 92 кг) и Јерменца Нарека Манасјана. На крају битке Садам је у знак тријумфа отплесао шампионски плес са широко раширеном заставом Србије.

Капитен српске репрезентације, наш прослављени шампион и супертешкаш Владан Бабић у окршају са вицешампионом света из 2021. Јерменцем Давитом Чаклојаном изгубио је на поене. До братског судара у коме су снаге требали одмерити српски репрезентативци у велтер категорији (до 67 кг), прошлогодишњи шампион „Београдског победника“ Вахид Абасов и Павел Федоров није дошло јер је меч без борбе због повреде предао Абасов. Млади ас српског бокса Сезим Аличић који иза себе има мноштво медаља, од Европске јуниорске до сениорских у категорији до 60 кг изгубио је од Јерменца Карена Тонакањана прекидом од стране судије.Бронзе за Србију исковали су: Сандро Полетан, Никола Кнежевић, Сергеј Калчугин, Артум Агејев, Назиф Сејди и Ненад Јовановић. Медаље су боксерима уручили: Мирко Пузовић, Мујо Бајровић, Иван и Дејан Рибаћ, Славиша Чуровић, Слободан Ђурић, Мане Марчета, Миодраг Перуновић, Никола Сјеклоћа, Александар Николић, Никола Мартаћ, Жељко Вучковић, Драгутин Бужић, Вукашин Добрашиновић.

За најбољи селекцију на 59. Београдском побендику – меморијалу Бранко Пешић проглашен је тим Србије који је уз пет злата освојио и три сребра и шест бронзи. Најбољи техничар је српски ас Владимир Мирончиков, најборбенији пар Јерменац Манасјан и наш Могамедов. Најбољи страни такмичар је Јерменац, вицешампион света Давит Чаклојан.

„59. „Београдски победник – меморијал Бранко Пешић“ под покровитељством града Београда, председника Републике, Министарства омладине и спорта окупио је 21 државу и свакако се посматра као мало европско првенство обзиром на број учесника. Показали смо још једном да је Београд град 21 века, да је Србија држава 21 века и да се у нашој земљи заиста дешавају светске ствари у свим пољима па и у боксерском спорту“ – рекао је председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин.Међу специјалним гостима били су и Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин и помочник министра Владимир Илић. Они су одгледали неколико мечева, а посебно су били одушевљени победом Галанова. У публици је било бивших успешних и прослављених српских и светских боксера, међу којима и наше легенде ринга Мирко Пузовић, Вукашин Добрашиновић, Миливоје Лабудовић, браћа Рибаћ. Специјалну награду “Београдског победника” председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин уручио је за сав учинак у српском боксу једном од најбољих наших судија свих времена Сретену Јабучанину, спортској легенди који је провео живот у рингу међу конопцима и где је судио преко двадесет хиљада мечева. Учесник је ОИ у Барселони и Сиднеју, осам светских и шест европских првенстава. Делио је правду Теофилу Стивенсону, Росију.... Водио је осам мечева за титулу првака света у професионалном боксу. Прослављени српски боксер Иван Рибаћ уручио је пехар је за промоцију бокса у Србији Игору Брнабићу.


86 views0 comments

Comments


bottom of page