top of page

Финиш форматирања српских боксера за СП у Београду, новчане награде од АИБА

Светско првенство у олимпијском боксу за мушкарце под ингеренцијом Међународног боксерског савеза (АИБА) куца на врата српског спортског бастиона, београдске Арене кроз коју ће од 24. октобра до 6. новембра 2021. продефиловати најбољи боксери света и борити се за злато, али и вредне новчане награде. Српски боксери одавно у мислима, одавно у припремама за највећи догађај њихових каријера, јер ниједно такмичење не може да се пореди са светским шампионатом чије освајање значи вечни ореол непобедивости за ратника који је живот посветио племенитој вештини и магичном четвероуглу.

Српски бокс репрезентативаци кренули су у фебруару са форматирањем спортске форме, односно брушењем стања највеће спремности спортисте које му омогућава да иде преко свих својих лимита на најважнијим такмичењима. Освајањем планинских масива Русије, кавкашког Елбруса који јевласник највишег врха на Старом континенту са надморском висином од 5642 метра, наши бокс витезови прошли су кроз спартански дрил који их је спремио да одговоре на најсложеније задатке пред које их је довела 2021. година, од Европских шампионата, престижних такмичења на домаћој и међу народној сцени, тако и регионалне и суперлиге Србије. Спартанци су веровали у дисциплину, самоодрицање и једноставност, истим геслом воде се и наши репрезентативци који су последњих шест месеци кроз непрестани рад и надметања, кроз крв и зној трасирали пут за најважније такмичење сезоне, за Светско првенство на коме ће бранити част домаћина, част Србије. “Налазимо се у фото финишу брушења форме за Светско првенство у Београду. Прошли смо дугачак, исцрпљујући пут интензивних тренинга где смо комбиновали издржљивост, снагу, брзину, радили смо предано на циљу који смо себи зацртали, а то је да будемо психофизички најобученија бокс селекција на свету. Знамо да ће многи рећи то је нереално, али исто тако и ми кажемо нисмо овде да будемо без амбиција и то оних највећих, да будемо без снова. Напротив, овде смо да себи задамо највеће циљеве, што смои учинили, овде смо да машту и жељу претворимо у стварност и на томе радимо свакодневно. Наша амбиција је да у будућности будемо светска бокс велесила, аса радом, редом и дисциплом све се стиже и постиже” – објашњава селектор мушке сениорске бокс селекције Србије Милан Пиперски. Од почетка септембра сениорска мушка бокс селекција Србије налази се у ружи ветрова, планинском рају Златибору, где припреме за изалазак на велику сцену београдске Арене и Светског шампионата приводе крају. “Специфичности нашег спорта су индивидуални карактер, тежинске категорије, техничке и тактичке могућности, једна комплексност коју треба сложити, упаковати и постићи планиране резултате. Ношени новом енергијом са припема у Русији, истим путем смо наставили и на нашем Златибору где дишемо пуним плућима, где и након пакелног рада умор капитулира, а адреналин непрестано расте. Сваки дан нам је до детаља испланиран, од обима тренинга, броја тренинга, до интензитета током последње фазе припремног периода и планираног довођења у тежинску категорију. Радимо на елементима који позитивно утичу на психолошке промене, расположење, квалитет сна, субјективне промене које би на крају требало да подигну мотивацију и фокус на највиши могући ниво. Сад смо пред последњом фазом у којој ћемо само бринути о финесама и када ћемо одлучити ко са ширег списка и са припрема улази у коначан списак учесника СП у Београду, а наша репрезентацијаће имати у свим категоријама по једног представника у Арени и верујемо у бар једну медаљу” –закључио је Пиперски.

Припреме на Златибору сениорске мушке бокс селекције Србије теку под стручним надзором селектора Пиперског, као и стручног штаба који је ојачан чувеним кубанским тренером Хорхе Луис Фрометом, кондиционим тренером Игором Томашевићем, руским тренерима Станиславом Голубевим и Давидом Георгијем, Зораном Дидановићем. Љубом Мајрановићем и Рашидом Дибировим.

На припремама на Златибору учествују: Вељко Глигорић, Омер Аметовић, Тамир Галанов, Алекса Марковић, Семиз Аличић, Павел Фједоров, Дзејлан Тоскић, Сандро Полетан, Алмир Мемић, Слободан Јовановић, Владимир Мирончиков, Стефан Цамовић, Садам Мамедов, Сергеј Калчугин, Владан Бабић, Немања Гавриловић и Вељко Ражнатовић.

“Златибор је већ две недеље наша кућа где радимо и спремамо се за све оно што нам долази, а то је најпре Појединачно сениорско првенство Србије који је припремни турнир за нас репрезентативце који ћемо учествовати на Светском првенству у Арени. Надамо се да ће све на Првенству Србије у Шапцу које стартује 22. септембра протећи како треба, што значи без повреда како нам не би омело даљи ток припрема за Арену. Тренинзи су разноврсни, квалитетни, јаког темпа, радимо са озбиљним тренерима, са озбиљим приступом свему што се види како код најмлађих, код боксера који су тек прешли у сениорске воде па до мене који сам ту најстарији већ годинама уназад. Надамо се сви добрим резултатима и верујемо да ћемо спремни дочекати Светско првенство, где верујемо да можемо да направимо немогуће, да узмемо неколико медаља. Лично био бих задовољан бронзом где ћу као домаћин и капитен репрезентације Србије имати додатни мотив да наступим најбоље могуће, да се можда након тога посветим професиналном или отворим клуб где би радио са будућим српским бокс поколењима или на заснивању неке нове школе спорта у Београду. Видећемо како ће ствари да се одвијају, идемо корак по корак, прво Првенство Србије да докажемо ко смо и шта смо, па онда даље у нове походе” –закључио је капитен бокс селекције Србије Владан Бабић.

Освајачи медаља на АИБА Светском првенству за мушкарце у Београду 2021. први пут у 75-годишњој историји АИБА ће бити награђени значајним новчаним наградама од стране ове кровне светске организације. Новчани фонд је постављен на 2,6 милиона долара. Награда за прво место је 100.000 долара, сребрна медаља доноси 50.000, а обе бронзе у свакој тежинској категорији 25.000 долара.


3 views0 comments

Comments


bottom of page