top of page

Умар Кремлев: „Београд ће бити престоница светског спорта“

Три недеље нас деле од свечане церемоније отварања Светског првенства у олимпијском боксу за мушкарце 2021. чији домаћин је српска престоница и спортска лепотица Арена. Под сводовима српског спортског бастиона у 21. издању овог шампионата главни актери ће се борити за злато, али и вредне новчане награде.

Локални организациони комитет већ је ушао у фазу даноноћног рада и реализације свих задатака неопходних за почетак једног овако грандиозног догађаја. Овим поводом у Београд је допутовао и председник Међународног боксерског савеза (АИБА) Умар Кремлев како би се још једном прешла сва горућа питања и кренуло у финале организације СП у Београду које је на програму од 24. октобра до 6. новембра 2021.

“Иновација је та која увек побеђује, а као такво СП у Београду је фокусна тачка нове историје спорта. Грандиозном сценском машинеријом на свечаном отварању СП у боксу 2021. српска престоница ће ударити нове темље у свету спорта, задати нови задатак планети када су у питању највеће спортске смотре, Београд ће бити престоница светског спорта. Драго ми је што се поново налазим у Србији и желим да поздравим српски народ. Читав свет очекује овај празник племените вештине и сви се активно припремамо за то. Допутовао сам овде за викенд, дошао сам да решим питања која ја морам да усагласим и мислим да ће то све допримети да се ово првенство одржи на највећем могућем нивоу” – истакао је Кремлев који је пре Србије посетио Турску и Словенију.

У Турској се припрема женско Светско првенство у боксу које ће уследити након мушког шампионата у Београду.

“Да, почетак децембра је планиран за светски шампионат за жене у Истанбулу и већ се увелико ради на томе. Словенију сам посетио као руководилац АИБА да видим у чему могу да помогнем, указали смо помоћ у рукавицама и боксерској опреми, био сам тамо зато што је моја обавеза да директно комуницирам са члановима и председницима боксерских савеза целог света” – објашњава први човек АИБА.

У Београду Кремлев је затекао акумулацију великог рада и потпуну посвећеност СП у Арени од стране свих чланова органзације.

“Све је на врло високом нивоу, пре свега подршка Владе Републике Србије, председника Александра Вучића и организационог комитета. Овде сам због тога да би смо додатно предузели мере за убрзавање тих припрема, постоје кашњења у неким сегментима, али све у свему задовољан сам и ми ћемо сада убрзати темпо припрема и све ће бити на највишем степену огранизованости уочи свечане церемоније отварања СП 24. октобра у београдској Арени којој ће, као и током самог првенства, присуствовати светске звезде бокса, али и звезде филма и осталих сфера – културе, музике, уметности, јавног живота. Захваљујем се на њиховој подршци јер захваљујући њој расту и нова поколења. Сада се праве позивнице, наши гости ће бити и људи на челу неких држава света, али то је тајна и све ћете видети на лицу места – остао је загонетан председник АИБА Умар Кремлев.”.

Први пут у историји Светски шампионат у олимпијском боксу добија и наградни фонд од чак 2.600 000 долара, што је додатни мотив боксерима да дођу у Београд.

“Наравно да је и новчана награда мотивација, али пре свега за сваког спортисту највећа мотивација је да представља своју земљу. Обзиром да се ради о људима који стварају своје породице или их већ имају наравно да је мотивација и да зараде и да између осталог тим новцем даље финансирају своје тренинге. Наш задатак јесте управо у томе да то не буде само хоби боксера као што то јесте за већину већ да бокс постане и њихов позив“.

Очекује се долазак великог броја боксера и земља на шампионат планете у Београд који ће након 43 године поново угостити најбоље боксере света.

„У овом тренутку знамо да би требало бити присутно око сто земаља, али обзиром на проблеме у вези ковида постоје одређене тешкоће и сада ми са сваком земљом појединачно разговарамо о томе да створимо услове за њихов долазак“ – закључио је велики прегалац и реформатор светског бокса Кремлев који од како је дошао на чело АИБА даноноћно ради на процвату и усавршавају ове организације.


2 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page