top of page

СРПКИЊЕ КРЕЋУ У БОРБУ ЗА МЕДАЉЕ НА СП У ИСТАНБУЛУ

Време је за даме и њихово умеће у мегичном четвероуглу. Светско првенство у конкуренцији боксерки у олимпијском боксу са првим мечевима стартује 9. маја 2022. у Истанбулу. На овом најважнијем такмичењу за даме чији је домаћин Турска и где ће наступити 310 боксерки из 73 земље света, грб Србије браниће шест боксерки у исто толико различитих тежинских категорија.

Церемонија отварања Светског првенства у боксу за жене одржана је у Омладинском и спортском објекту Башакшехир у Истанбулу где ће бити одржан и сам шампионат и све борбе. Као и на Светском првенству у боксу за мушкарце одржаном у Београду 2021. тако и на женском по први пут у историји бокса освајачима медаља следе вредне новчане награде: прво место 100.000 долара, сребрна медаља доноси 50.000, а обе бронзе у свакој тежинској категорији 25.000 долара. Заставу Србије је на свечаном дефилеу носила је Јелена Зекић која у колекцији бројних медаља има и наслов најбоље техничарке на 58. Београдском победнику 2020.

Првог дана Светског шампионата за даме у Истанбулу у ринг неће улазити српкиње, али ће већ 10. маја 2022. част да отвори наступ српкиња на шампионату света имати наша Снежана Шиљковић у категорији до 48 килограма. Прва противница нашој Снежани биће представница Јужне Африке Дила Вујолветху.

Трећи дан такмичења, 12. маја у хали Башакшехир у ринг улазе четири репрезентативке Србије: 50 кг Нина Радовановић против Хе Су Канг (Јужна Кореја), 54 кг Јелена Зекић против Кристин Крувељер (Француска), 60 кг Наталија Шадрина против Јеоњи Ох (Јужна Кореја) и у категорији до 66 кг Милена Матовић против Стефани Пинеиро Акуино (Порторико).

Шеста српска ведета у Истанбулу Јелена Јанићијевић која је у првом колу слободна, у другом колу наступиће 15. маја против победника меча Вивиана Беатриз Паленсио (Аргентина) – Маи Кито (Јапан).

Уз репрезентативке Србије на шампионату света у Турској налазе се и тренери Марко Тубић, Луис Фромета, Бато Венков, Дарко Радовановић и Стефан Хуберт.
„Радиле смо даноноћно, месецима и спремале се за највећи изазов наших досадашњих каријера. Максимално смо мотивисане, храбре, решене да оставимо срце у рингу за тријумф Србије. Наш шест бориће се за историју и славу наше земље, верујемо да ће бар једна од нас успети да оствари сан који свака од нас сања, а то је да се нађе на победничком постољу светске смотре боксерки у Истанбулу. Сан је било која медаља, а када би била она најсјајнија то би значило и интонирање наше химне, што нема цену. Нека игре почну и нека нам донесу радост за коју смо крваво радиле и коју заслужујемо“ – истакла је Зекићева.

Жреб није помиловао српску репрезентативку Наталију Шандрину.

„Тежак жреб, али што се мора није тешко. Преко трња и надам се овај пут до звезда. Моја потенцијална противница у четвртфиналу је као и пре две године Бразилка Фереира која је тада победила 3:2, верујем да ће овај пут бити резултат у моју корист и донети медаљу за Србију на СП“ – закључила је Шандрина.

Турска олимпијска и светска шампионка Бусеназ Сурменели нада се златној медаљи код куће на Светском првенству у боксу за жене ИБА (Међународне боксерске асоцијације). (ИБА). Сурменели ће бранити титулу до 69 килограма у Омладинском и спортском дому Башакшехир, почевши прелиминарним мечом против италијанке, носиоца светске сребрне медаље Анђеле Карини. Сурменели није једини бранилац титуле у Истанбулу - Бразилка Беатриз Фереира је једно од највећих имена на догађају, а освајачица сребрне медаље на Олимпијским играма брани своју титулу испод 57 кг.

Хуанг Хсиао-Вен из Кинеског Тајпеја је актуелни шампион испод 51 кг. Фереира је стигла на СП у Истанбул након тријумфа на Првенству америчке боксерске конфедерације априла 2022, док је Хуанг постала прва боксерка Кинеског Тајпеха која је освојила олимпијску медаљу узевши бронзу на ОИ у Токију 2020. Остале нације за које се очекује да ће бити одличне су Индија и Казахстан. Други пут у историји овог такмичења Турска је домћин, први пут угостили су најбоље боксерке света у Анталији пре две деценије, 2002. године. ИБА (Међународна боксерска асоцијација ) одржаће ванредни конгрес у петак (13. маја) и суботу (14. маја), који укључује председничке изборе, док се сам бокс шампионат завршава 20. маја.
115 views0 comments

Comments


bottom of page