top of page

Србија је земља 21. века

Кроз векове Србија се борила са разним недаћама, али је из свих олујних ветрова увек излазила достојанствена, чврсто стојећи на својим ногама, шампионски корачајући даље кроз времена будућа. И сада када је цео свет упао у магновење услед пандемије вируса корона, Србија је учинила све да се живот под нашим небеским сводом настави у складу и ритму који је важио пре ове пошасти која је покорила планету 2020. године.

Србија је земља 21. века, земља будућности, вечног херојства и позитивног става, земља која је увек под своја крила примала све људе добронамернике. Доказала је то кроз векове, а нови доказ имали смо и кроз организацију Светског првенства у олимпијском боксу 2021. за мушкарце.

Кроз српску престоницу у оквиру 21. по реду Светског шампионата у боксу за мушкарце продефиловало је 670 боксера, укупно 1390 актера племените рачунајући тренере, чланове стручних штабова и делегације свих селекција које су стигле са свих страна меридијана. На челу организационог одбора светске смотре племените вештине био је председник Републике Србије Александар Вучић, а наш главни град постао је једина метропола на планети која је два пута у историји била организатор и домаћин овог такмичења, први пут 1978. и сада поново након 43 године. Оборен је рекорд са учешћем 101 државе на овом такмичењу, које је од 24. октобра до 6. новембра писало нове странице историје овог спорта у српској спортској лепотици, београдској Арени, уз пренос на ТВ станицама у 89 држава света.

Светско првенство у олимпијском боксу за мушкарце 2021. обележили су новитети, као и рекорди. Од тога да је ово било најмасовије Првенство света икада у боксу, до тога да је организовано у модерном формату, по стандардима Олимпијских игара. Први пут боксери су добили финансијске награде (100.000 долара за прво место, 50.000 долара за друго место, 25.000 долара трећепласирани). Медаље су биле од чистог злата, чистог сребра и бронзе. Српском боксу остало је седам рингова, 100 џакова, 1000 боксерских рукавица за развој школе бокса.

Историја светског бокса добила је новог рекордера у лику и делу Кубанца Хулиа Цесара Ла Круза Пераце који је у Београду дошао до петог светског злата, уз два олимпијска која је освојио у Риу и Токију.

Гости овог шампионата које је стартовало спектакуларном церемонијом отварања, са дефилеом свих застава држава учесница, до сада невиђеним сценским наступом у Арени, на крају и концертима домаћих и светских музичких звезда, били су и амбасадори овог шампионата: легедарни Рој Џонс Јуниор који је заправо Мајкл Џордан светског бокса када се сагледају сви резултати које је остварио у његовој каријери, српски глумац и продуцент Милош Биковић, Саид Тагхмауи француско-амерички глумац, сценариста и холивудска звезда, заљубљеник у племениту вештину, бивши шампион света у боксу Роберто Камарељо, Немац Хенри Маске бивши вишеструки шампион света, еx Yу легенде бокса од Вардара па до Триглава… Такмичење је у 90 процената финансирано од стране главног спонзора АИБА, компаније Гаспром.

Србија је након 26 година поста освојила медаљу на Светском шампионату у боксу. У срцу нашег Београда историјску медаљу и прву у историји самосталне Србије исковао је 23- годишњи Владимир Мирончиков, бронзу у категорији до 80 килограма.

Финале дане обележиле су пуне трибуне Арене, спектакуларна слика обишла је цео свет. Србија је своју мисију испунила на највишем могућем нивоу и задала домаћи задатак свим наредним организаторима овог догађаја. На крају последњег финалног дана капитен мушке бокс селекције Србије Владан Бабић предао је заставу АИБА наредном организатору, Ташкенту (Узбекистан).

Од почетка организације светског шампионата у боксу догодио се потпуни процват бокса на нашим просторима. Боксерске сале су поново пуне, почеле су да се омасовљавају најмлађима. Завршетком Светског првенства у боксу 2021. бокс у Србији неће стати, напротив креће у нове походе, креће изградња Националног тренинг центра што ће овај спорт код нас винути у сам светски врх у будућности. Наши репрезентатвци су већ окренути ка оно што следи у наредној години, Европском шампионату, као и квалификацијама за Олимпијске игре у Паризу.

Србија је земља која увек гледа напред, у будућност!

  1. Свечана церемонија отварања Светског првенства у олимпијском боксу 2021. Београд, Арена

  1. Борбе српских такмичара на Светском првенству у боксу 2021.


3 views0 comments

Comments


bottom of page