top of page

СПЕКТАКЛОМ У "ЖЕРАВИЦИ" СТАРТУЈЕ 59. БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК

Свечаном церемонијом отварања зачињеном спектакуларним перформансом музичких уметника, 29. марта 2022. са почетком од 19 часова под сводовима најстарије спортске дворане на Новом Београду, Хале спортова “Ранко Жеравица” стартоваће битке за шампионски пехар намењен другом најстаријем међународном турниру за боксере у Европи. “Београдски победник – меморијал Бранко Пешић” је 59. пут међу нама и спреман за новог шампиона на овом престижном такмичењу.

Културно-уметнички асови: Уна Сага Сербика, УВ Денс, Даница Црногорчевић, Војаж и Нући загрејаће атмосферу у “Жеравици” пре изласка самих боксера на сцену и почетка првих борби. Бесплатан улаз као и директан ТВ пренос на ТВ Арена Фајт омогучиће љубитељима племените вештине да уживају у почетку још једне велике и лепе спортске приче чији је домаћин српска престоница.

На конференцији одржаној у Скупштини града Београда најављен је бокс спектакл који ће кроз борбе у магичном четвероуглу хале “Ранко Жеравица” наредних пет дана изнедрити нове бокс асове. Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић истакао је да је 59. Београдски победник још један спортски бисер који краси наш главни град и још једна сјајна прилика за промоцију спорта, али и Србије земље која широко отворених руку дочекује сваког путника добронамерника, што је један од квалитета који краси спортисте.

“Изузетно сам срећан и задовољан када имамо спортске манифестације у Београду, а ове године имамо велики број важних и великих спортских догађаја. Прошле године смо имали Светско првенство у боксу које је за нас било веома значајно, ове године одржано је Светско дворанско првенство у атлетици, следи завршни европски турнир у кошарци, светско првенство у рвању, што је доказ да је Београд права спортска престоница и да у ово време када у Европи и свету не можете све спортисте да окупите на једном месту да смо ми земља у коју желе сви да дођу. Боксерски савез Србије успешно наставља успешно своје активности. Увек сам говорио да ли је у питању држава, спортски савез, клуб или месна заједница да увек зависи од човека који то води. И као што наша држава сада напредује тако и ми у БСС имамо Ненада Боровчанина који је један спорт који је на жалост био пред изумирањем успео да подигне и да поново будемо поносни на бокс. То значи да када желите, имате вољу и знате како, да тада можете да урадите посао, слично се десило и у атлетици где сада поново имамо шампионе и велике таленте. Зато не треба да чуди никога зашто је наша земља добила Светска првенства у ова два спорта иако у њима нисмо велесиле још увек, али бићемо верујем. То значи да је неко препознао рад наших савеза и препознали су то људи који заиста раде и да мало таквих примера има у свету. Оно што такође Ненад зна да ради изузетно добро су и друге манифестације и једна од њих је наша традиционална и најважнија а то је Београдски победник. Сви ми, и ја спадам у ту генерацију која има преко 50 година, памтимо Београдски победник као најзначајнију или чак медијски најекспониранију манифестацију када је у питању бокс. И срећан сам што имамо поново Београдски победник и што носи име по Бранку Пешићу легендарном градоначелнику Београда који је иначе био боксер, волео је бокс и много је улагао у овај спорт, на тај неки начин се одужујемо и Бранку који ће овог пролећа добити споменик у Земуну. Константно инсистирам да се наши савези пријављују за такмичења јер сва она доприносе надорградњи инфраструктуре, одлична су промоција земље и града широм света, а најважније је то што се деца заинтересују за спорт јер су данас изложена разним утицајима. Ово је тај дух који желимо да очувамо, Београдски победник је заиста то, манифестација коју спознају млађи и која је део живота свих нас који смо средње генерације. Желим свима успешан турнир” – рекао је представницима седме силе заменик градоначелника Београда Горан Весић.
Боксери и боксерке из 21 земље од 29. марта до 2. априла 2022. демонстрираће сво своје умеће у рингу са циљем да се на крају нађу на победничком постољу. Организација великих и спектаклуарних бокс такмичења постаје свакодневица за Београд, Србију и Боксерски савез Србије.
“59. година организације Београдског победника, враћамо га у халу спортова, храм бокса. Први покровитељ Београдског победника био је управо градоначелник Бранко Пешић и мени је драго да данас поново имамо покровитељство Града Београда и захваљујем се мом пријатељу Горану Весићу управо на томе и на свим покровитељствима осталих боксерских турнира, подршке клубовима у сваком смислу и драго ми је да се та традиција и вредности старог духа Београда заиста настављају и то наслеђе негује. Ове године стиже нам 21 земља са својим такмичаркама и такмичарима, турнир је ушао у ред А класе светске боксерксе федерације и биће то велики спектакл почевши од церемоније отварања турнира где ћемо имати културни и забавни програм уз мечеве. Уз све то улаз је потпуно блесплатан захваљујући покровитељству Града Београда и Републике Србије, председника Републике јер без тога свака идеја би остала само идеја, не би се могла реализовати” – каже председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин.

Београд ускоро добија национални тренинг бокс центар.

“Горан је споменуо да велика такмичења остављају наслеђа и у инфраструктури. Нама су после Светског првенства остала финансијска средства која смо уплатили за изградњу националног тренинг центра и брзом активношћу Горановом, његовом подршком и помоћи ми смо добили и опцију да изаберемо и једну од три локације и у наредних 15-так дана ћемо сигуран сам одабрати ту локацију и врло брзо почети са изградњом. Средства су уплаћена на рачун извођача па ће боксери добити свој дом, који ће бити дом свих боксера не само Србије већ свих боксера из земаља које се наслањају и сарађују са нама. Осврнуо би се и на протекло Европско првенство за млађе сениоре у Поречу где су наши боксери остварили историјски резултат освојивши три медаље. Омер Бели Аметовић, Алмир Мемић и Александра Рапајић освојили су бронзе после неколико десетина година за Србију и надам се да ће тако наши боксери и наставити да побеђују као што Србија данас на свим пољима побеђује, ред је да и ми дамо свој допринос својим победама на међународној сцени и будемо учесници стварања једне нове модерне Србије” – закључио је Боровчанин.

Капитен бокс селекције Србије супертешкаш Владан Бабић позвао је публику да буду ветар у леђа нашим репрезентативцима у хали “Ранко Жеравица”.

“Позивам публику да дође и да нас подржи у јакој конкуренцији јер ће значити та подршка и хук са трибуне који може да нас носи до златне медаље, до тог тријумфа и да неко од нас остане уписан у историју као неко ко је освојио пехар Београдског победника на меморијалу Бранко Пешић”.

Даница Црногорчевић, извођач етно и духовне музике увеличаће својим наступом прво вече такмичења на 59. Београдском победнику.

“Велика ми је част и задовољство што ћу бити део Београдског победника, овде се негује традиција и наслеђе кроз спорт, а ја ћу своје неговање наслеђа представити са традициналном музиком коју омладина јако воли. Драго ми је што ћу бити у програму управо са Игором и Михаилом, то су два жанра музике, наша омладина то воли и уживаће, биће занимљив програм како за љубитеље музике тако и плеса и бокса” – рекла је Даница.

Истог мишљења је и њен колега, музичар Нући.

“Част ми је и задовољство б ити део ове манифестације, осећам неку врсту одговорности јер моја улога је да овај спорт приближим младима који су претежно моја публика. Енергија овог спорта се поклапа са енергијом коју ја стварам кроз песме” – закључио је Игор Панић познат под уметничким именом Нући.

5 views0 comments

Comentarios


bottom of page