top of page

Селектор Пиперски: „Бокс је утеловљење храбрости, имаћемо Олимпијског победника у Паризу“

Ни највећи оптимисти, ни највећи заљубљеници у племениту вештину у Србији нису могли ни наслутити да ћемо бити живи сведоци модерне бокс историје кроз планетарну сморту која је промарширала београдском Ареном концем окторба и почетком новембра 2021. Српска престоница је по други пут у историји била домаћин Светског шампионата за боксере окупивши 101 нацију са свих страна меридијана, са преко 1200 боксера и чланова стручних штабова. Сведочили смо многим рекордима, али и новитетима који су лучоноше напретка када је бокс у питању. Како на светском, тако и на домаћем нивоу, прохујао је ветар реформи и ударио чврсте темеље за будућност.

Србија је након 26 година добила новог бокс хероја у лику и делу младог Владимира Мирончикова који је нашој земљи исковао бронзу у срцу београдске Арене. Олимпијском боксу су у српској престоници ударени нови стандарди који су изнедрили праву револуцију племените вештине увођењем новчаних награда за освојена прва три места на шампионату света. Први пут златне медаље су биле од чистог злата, шампиони су добили шампиоски појас, оганизован је спектакл који до сада није виђен у аматерском боксу и о коме ће се причати кроз векове.

„Бокс је утеловљење храбрости, а Србија је доказала да је доносилац светла, предводник на путу из мрака. Када су многи због пандемије вируса корона устукнули, затворили се и одустали од борбе за боље сутра, ми смо се ухавтили у коштац са свим недаћама и кренули у битке где су само победе опција. Пре само четири године, када је бокс у нашој земљи пао испод свих маргина, Ненад Боровчанин кренуо је у акцију оживљавања бокса у Србији. Многи су се тада смејали, говорили да се ухватио за нешто што је одавно етикетирано као немогућа мисија, али он није одустао. Као што никада није знао за пораз у рингу, тако зна само за победе и сада као челни човек бокса у нашој земљи. Уз огрмону помоћ председника Србије Александра Вучића не само да је вратио боксу сјај и широм Србије отворио бесплатне бокс школе, опремио сале, вратио вишемилионски дуг његових претходника који су бокс довели до потпуног распада, већ нам је донео и Светско првенство и омогућио да доживимо оно што се већ сад зове историја“ – објашњава селектор мушке бокс селекције Србије Милан Пиперски.

Ништа не долази преко ноћи, увек иза великог успеха и резултата стоји време и огроман рад.

„Тачно тако. Последње четири године ради се као никада до сада. Од кампова за наше најбоље такмичаре, преко припрема репрезентативаца, до лигашког такмичења које је такође било угашено деценију и по, до оснивања региналне лиге еx-YУ што додатно уноси квалитет у бокс на нашим просторима. Размењујући искуство, заједничким радом сви имамо велику корист јер одмеравањем снага, разменом идеја и искуства видећемо где смо и шта можемо даље чинити како би створили кредите са покрићем за будућност овог спорта. Битна је садржина, а не форма, битна је изградња ауторитета, поштовање свог позива, који је сада системски заштићен” – тврди селектор Пиперски који и сам већ дуги низ година има школу бокса у родном Зрењанину.

Темељном анализом, поставком стратегије и великим радом дошло се до великих разултата и отклоњени су постојећи пропусти у бокс систему, Оно на чему се интензивно ради, а што је жила куцавица будућности је тренерски кадар.

“Квалитет самих тренера је један од елемената који узрокује постојеће стање. Могу се уочити одређени трендови пораста гледано у већем временском периоду. Све реформе на којима се интензивно ради имају за циљ стицање квалитетних и целовитих знања који ће донети оптималне резултате за које је увек потребно време, али досадашњом реформом је постављен добар темељ који ће у годинама које долазе бити надограђиван њиховом правилном применом од стране свих људи укључених у бокс систем Србије. Едикација тренера је приоритет, конастантно се ради на том задатку, већ неколико година обуку нашим тренерима раде врхунски мајстори свог заната, тренери са Кубе и из Русије”.

Квалитет српског бокса иде узлазном путањом. То се могло видети и током самог Светског првенства у Арени кроз борбе и резултате наших репрезентативаца који су оставили срце у рингу.

“Оставили су сладак укус свима нама, јер показали су како се бори за своју земљу, чак и када су судије света прави џелати који добијену партију припишу другоме. Борили смо се и изборили, имамо медаљу, имамо и младе снаге са којима настављамо да радимо још јаче и боље, јер апетити како боксера тако и стручног штаба репрезентације, БСС, свих нас у боксу су порасли, зацртали смо нове циљеве, нове сновеи и идемо херојски, великим радом и енергијом њима у загрљај. Имаћемо Олимпијског победника у Паризу” – закључио је селектор бокс селекције Србије Милан Пиперски, такође некада шампион наше земље и свесловенских земаља.


6 views0 comments

Comments


bottom of page