top of page

СЕДАМ МЕДАЉА СРПСКИХ БОКСЕРА У МАРИБОРУ

Светска боксерска турнеја у организацији Међународне бокс федерације (ИБА) имала је сјајну премијеру на такмичењу које је категорисано као борба за сребрни појас и које је одржано у Словенији. Нови формат, ново такмичење окупило је боксере са свих страна меридијана, међу којима су били и актуелни носиоци медаља са Светског првенства одржаног у Београду 2021.


Турнири Светске боксерске турнеје биће класификовани у четири категорије: турнири за дијамантски појас, златни појас, сребрни појас и бронзани појас. На премијерном такмичењу чији је домаћин био Марибор са турниром серије Силвер Белт од 19. до 29. октобра 2022. селекција Бугарске је заузела прво место у поретку медаља са освојене четири златне медаље, Јерменија је била вицешампион, а њихови репрезентативци су освојили девет медаља у Словенији, укључујући три титуле.


Деветнаест боксера осетило је сласт велике победе и златне медаље око врата освојивши и важне и вредне бодове у новом ИБА Светском систему рангирања. Златне медаље у Марибору исковали су репрезентативци Србије, Јерменије, Аустрије, Бугарске, Хрватске, Мађарске, Мозамбика и Шпаније. За победничко постоље Србије у Марибору побринули су се актуелни шампион Европе Вахид Абасов и Павел Федоров, сребро је освојио српски репрезентативац Тамир Галанов, док су бронзе донели Омер Аметовић, Алмир Мемић, Садам Магомедов и Артјом Агејев.


“На дебију Светске боксерске турнеје у Марибору боје Србије бранили су Абасов, Аметовић, Мемић, Могамедов, Фјодоров, Агејев, Мирончиков и Галанов. Освојено је седам медаља, од тога две златне. Поносни смо издањем и залагањем наших момака. Нови формат такмичења које је свој старт имало у Словенији како у мушкој тако и женској категорији, показао се као сјајан потез Међународне боксерске федерације. Ова такмичења која ће бити честа имаће велики значај за све боксере из целог света, јер ће учешћем на њима проверавати сами себе, сопствене снаге, психо-физичко стање, посебно уочи најважнијих првенстава, то су Светско, Европско као и квалификације за Олимпијске игре, као и саме ОИ које нам куцају на врата. Презадовољан сам оствареним у Марибору, турнир је можда требало да траје краће, али је дошао у одлично време када почиње циклус припрема за нову сезону. Момци су показали да имају срце, да су вредни и да имамо будућност за даље успехе у наредној години” – истакао је селектор српске мушке бокс селекције Србије Милан Пиперски.


Револуција у свету бокса покренута је кроз Светску боксерску турнеју.


“Одлично такмичење, сјајна идеја ИБА, нешто што је било неопходно за олимпијски бокс. Сматрам да ће донети много тога доброг, да ће нас све увести у једну константу, да неће дозволити осцилације или ће нам указивати на њих што ће се видети првим киксом на неком од такмичења. Онај ко буде желео да је у константи тај ће на свим турнирима који следе бити спреман за медаље, што је и циљ свих нас. Предано радим на томе да будем у том ритму, да наставим оно што сам остварио у Европском шампионату у Јеревену, као и сада у Марибору, а то је освајање злата. Моје мисли су фокусиране на то да освојим медаљу у Узбекистану на Шампионату света 2023, а затим да се нађем у финалу Олимпијских игара у Паризу, у финалу које ће бити одржано на теренима Ролан Гароса, чувеног тениског храма у коме је Србији победу донео Новак Ђоковић, исто и ја желим и верујем у то” – закључио је златни боксер Европе и Србије у олимпијској категорији 63.5 - 67 кг Вахид Абасов.


93 views0 comments

コメント


bottom of page