top of page

СВЕТСКИ ДАН БОКСА

Спектаклом у Београду обележен светски дан племените вештине 

Најспектакуларнијом прославом у историји племените вештине која је уприличена у срцу српске престонице обележен је међународни дан бокса. Крем бокс сцене широм меридијана окупио се у главном граду Србије где је спектром догађаја промовисан дан једног од најстаријих спортова у историји људске цивилизације.

Слика застава свих земаља света испред споменика Кнеза Михаила, ринга и младих боксера у шпалиру у бојама српске заставе обишла је цео свет. Трг Републике у Београду врвео је од историје, од спортских величина које су оставиле неизбрисиви траг у историји највећег глобалног спорта који свој детаљан опис има и у Хомеровој Илијади написаној око 657 године пре нове ере.

Својеврстан омаж боксу у српској престоници стастојао се од низа манифестација чији организатори су били Међународна бокс федерација (АИБА), Боксерски савез Србије и Влада Републике Србије. На почетку прославе у Скупштини града Београда седмој сили обратили су се председник АИБА Умар Крелев, један од најбољих боксера у историји Рој Џонс Јуниор, председник БСС Ненад Боровчанин, славни српски глумачки маестро и промотер Светског првенства у боксу 2021. Милош Биковић и немачка боксерска либанског порекла Зеина Насар. Председник АИБА Кремлев положио је и венац на споменик Ослободиоцима Београда у присуству заменика градоначелника Горана Весића.

Упркос киши која је претила отказивање централне прославе на Тргу Републике, главни актери су показали да је бокс неунишитв, да не признаје границе, да руши препреке и брише услове. Киша је падала, а боксери су плесали свој плес за велики број заљубљеника у бокс, а величанствени и несвакидашњи спортски призор могао је да се прати у ливе ТВ преносу на ТВ Арена као и на званичном yоутубе каналу АИБА.

Спектакл у срцу Београда отворио је јавним часом бокса човек који је носилац шампионских појаса у четири тежинске категорије, укључујући титуле у средњој, супер средњој, полутешкој и тешкој категорији Рој Џонс Јуниор уз пратњу боксерке Насар. Након њих на сцену су изашли представици домаћих клубова и презентовали српску школу бокса. Уследили су мечеви чији репрертоар су отворили шампиони у најмлађем узрасту, уследиле су борбе дама потврђених шампиона на европској сцени, као и наших и страних асова у мушкој категорији који се нису штедели и приказали су сву раскош овог спорта, вештину и умеће, увек са џентлменским крајем уз загрљај и честиткама противнику.

Цео програм који су водиле српске звезде уметности и глуме Милош Биковић и Анђелка Прпић, био је проткан и изванредним музичким програмом у коме су се публици, гостима и спортистима представити музички асови Горан Бреговић. представнице Србије на Евровизији 2021. група Хјурикејн и Сенидах, као и КУД Абрашевић изведбом сплета српских традиционалних игара.

Посебан печат на цео спектакл ставио је легендарни бокс шампион Рој Џонс који је поред бокс вештине показао и своје музичко умеће по коме је такође познат у целом свету и отпевао чувене нумере са својих албума.

Прослави светског дана бокса у Београду која је завршена спектакуларним ватрометом присуствовао је и генерални секретар АИБА Иштван Ковач, амбасадори АИБА Роберто Камарело и Саид Тагмаоуи, као и актуелне боксерске звезде Александр Кижњиак из Украјине, Бакходир Јалолов из Узбекистана, Алберт Батиргазиев из Русије и Стоика Зхелиазкова Крастева из Бугарске. Целокупан догађај финансијски је покрила АИБА и њен генерални спонзор Гаспром. Званичне честитке упутили су председници Србије и Русије, Александар Вучић и Владимир Путин који су велики заљубљеници у бокс и пуно помажу у развоју овог спорта.

Бокс је магија која не пролази, ватра која се никада не гаси, барут у песницама који никада не сагорева. Београд и Србија су домаћини којима цео свет скида капу и којима се сви увек радо враћају, што је и порука светске бокс сцене која са великим нестрпљењем чека долазак у нашу престоницу где ће од 26. октобра до 6. новембра бити одржано Светско првенство у боксу 2021.


4 views0 comments
bottom of page