top of page

РУСКИ НОКАУТЕР ГАСИЈЕВ ЖЕЛИ СТОПАМА НАЈБОЉЕГ У ИСТОРИЈИ - ТАЈСОНА

Почело је одбројавање до почетка великог боксерског спектакла у српској престоници, до судара Руса и Американца у тешкој профи категорији. Главни актери меча у Београду на води 26. августа 2022. којим ће главни град наше земље бити епицентар бокс света је са једне стране 28- годишњи прекаљени и резултатски доказани ас профи ринга Рус Мурат Гасијев који је носио наслов шампиона планете (ИБФ титулу од 2016. до 2018. и ЊБА титулу 2018 у тешкој категорији до 90,7 кг) и са друге стране машина из Америке, 42 – годишњи Карлос Велч (21-2-1, 18 КО) који је у последње четири године нанизао 19 мечева и исто толико победа.


Иако броји само 28 лета Гасијев је искусни, неустрашиви боксер посебног кова, комбинација интелигенције, храбрости, истрајности, савршене технике, момак шампионског темперамента који никада не одустаје.


Надимак “гвоздени” Мурат је је добио по називу области Русије из које долази Осетије што у преводу значи гвожђе. Профи бокс мисију Гасијев је започео када је имао 18 година, већ са 25 понео је наслов најбољег на планети и постао светска бокс мегасензација. Од октобра 2021. рангиран је као девети најбољи активни тешкаш на свету са скором (28-1, 21 КО). Последњи меч имао је у Москви јула 2021. када је техничким нокаутом зауставио Немца Михаела Валиша већ у трећој рунди. Једини пораз у досадашњој каријери Мурат је доживео јула 2018. једногласном одлуком од Украјинца Александра Усика у финалном мечу Светске боксерске супер серије крузер турнира.


Руски пунчер, боксер који у вечини случајева побеђује нокаутом, од како је крочио на профи сцену показао је изузетан квалитет, посебну уметничку ноту у рингу која краси само највеће, јако млад опасао се шампионским појесевима намењеним најбољим на свету. Исти пут имао је најбољи пунчер у историји, специјалиста за нокаут Американац који носи исти надимак као и Рус, „гвоздени“ Мајк Тајсон који му је идол из детињства.


Гасијев се налази на српској планинској лепотици Златибору где се припрема за сусрет са Велчом под београдским звезданим небом. Ринг је сваки дан, без изузетка, био и остао његов посао и љубав. Да ли у песницама Гасијева гори исти жар као када је био светски „број1“?


„Да нема ватре, не бих боксовао. Само што из низа разлога није могуће често наступати и одушевити своје фанове“.


Годину дана је протекло од како је тукао Енглеза, сада је на реду Американац и борба за наставак низа победа који ће момка из Владикавказа приближити борби за светску титулу. Са каквим емоцијама улази у меч против Велча?


„Само позитивне емоције, једва чекам да уђем у ринг у Београду. Првенствено бих хтео да се захвалим Руској Федерацији, Боксерском савезу Србије и Светској промоцији бокса за овај догађај. Сигуран сам да ће бити сјајно бокс вече и одличан меч и показаћу свој максимум. Такође желим да видим остале боксере који ће се борити то вече, биће то фантастичан догађај за љубитеље бокса“.


Србија, место нове битке, новог изазова, 30-ти профи меч каријере. Какав је утисак стекао по слетању у братску земљу Русије?


„Први пут сам у Београду и у Србији која је јако добра земља, са добрим и љубазним, племенитим људима. Волео бих да боље упознам ову земљу. Овде се не осећам као гост, овде се осећам изузетно пријатно, као да никада нисам отишао од куће“.


Колико је тежак пут профи боксера? Да ли се догоде тренуци када нестане барута у рукама, мотивације или је то нешто што је непресушно, јер бокс је вечна љубав...


„Пут сваког спортисте је тежак. Дешава се и добро и лоше, али треба се држати циља и ићи за њим, упркос потешкоћама. Важно је да се добро тренира, кључ успеха је дисциплина у тренингу, храни, спавању“.


Какав је осећај кад освојиш први шампионски појас и кад то учинис јако млад?


„ За мене је свака победа као још један корак кроз који пролазим и идем даље“.


Који је разлог уласка у бокс, шта је маштао као дечак?


„Уморан од борбе на улици одлучио сам да то урадим у рингу. Желео сам да будем као Мухамед Али, Мајк Тајсон. Пре бокса сам играо фудбал, бавио се рвањем и џудом, али бокс је вероватно некако ближи карактеру“.


Борио се се са најјачим бокс асовима света. Који меч нећеш никада заборавити?


„Свака борба је незаборавна на свој начин. Али мечеви за светске титуле су они који ће ми заувек остати најважнији у каријери“.


Колико на спортисту утичу повреде и повремени прекиди каријере?


„Повреде су део живота спортисте, оне су неизбежне и морамо их прихватити. Сви знамо да ће бити повреда. Али и даље дајемо све од себе да постигнемо резултат“.


У важном тренутку каријере си се суочио с повредом, колико си био и остао јак?


„ У почетку је било јако тешко, нисам могао да тренирам. Али хвала Богу готово је, проблеми са повредом су прошлост. Никад нисам престао да верујем у себе. И то желим свима, не само спортистима, већ и обичним људима, да увек верују у себе и остану јаки“.


За који временски период предвиђас освајање шампионског појаса?


“Сада је најважније победити у борби 26. августа у Београду. А како ће се ствари одвијати након тога само Бог зна“ – закључио је руски нокаутер и бокс шампион Мурат Гасијев.
6 views0 comments

コメント


bottom of page