top of page

Руси боксују за Србију

Племенита вештина спаја, обогаћује, формира несаломиве карике и крчи пут храбрости и будућности. Пример тога су Србија и Русија, једна душа заувек, а потврда овоме лежи у чињеници да ће на Светском првенству у олимпијском боксу за мушкарце у Београду, боје наше земље бранити пет боксера који нам долазе из Русије. Од 24. октобра до 6. новембра 2021. под сводовима Штарк Арене видећемо на делу 12 репрезентативаца Србије, од којих ће поносно грб земље домаћина носити и неустрашиви боксери који нам стижу из највеће земље на свету: Тамир Галанов (категорија 54 кг), Вахид Абасов 67 кг, Павел Фјодоров 63,5 кг, Владимир Мирончиков 80 кг, Садам Магомедов 92 кг. Руси су изабрали Србију, изабрали су да поносно носе нашу тробојку и да се боре под заставом земље које је у нераскидивим везама са њиховом родном домовином. Русија је земља бокса, земља врхунских мајстора племените вештине, самим тим конкуренција за национални дрес је огромна, па се боксери одлучују на потез који су направили управо ових пет момака.

“Од првог дана нисмо имали дилему, знали смо да поред Русије само Србија може бити на нашим грудима. Када смо добили ту могућност, да дођемо у ову дивну, племениту земљу, људи топлог срца и очију, људи са душом, одмах смо одговорили са да. Сви смо добили српске пасоше, живимо у Србији, учимо језик интензивно и прија нам јер је јако сличан руском. Стопили смо се са овом рајском земљом и имамо намеру да останемо да живимо овде и радимо овај наш посао” – креће причу освајач Београдског победника 2021. Вахид Абасов.

Са српским русима, како их сви од миља зову, налазе се и њихови тренери који су такође стигли из Русије и константно раде на обуци наших тренера и њховом усавршавању, што ће бити праска и у будуће. Циљ је успостављање нове школе бокса у нашој земљу која ће бити препознатљива у целом свету. Српско-руска петорка такмичи се и у домаћој Супер лиги, као и у регионалној где представљају наше клубове: Раднички Београд, Црвену звезду, Партизан и Лозницу.

“У Србији се осећан изузетно лепо, душа ми се стопила са овом земљом и народом. Импресионирам сам вашом храброшћу, борбеношћу, гостопримством. Ви сте вредан, поштен народ који је прошао кроз тешку историју, читао сам о томе пуно. Никада нисте поклекли, увек сте се дизали и настављали да идете напред и даље, а то је управо оно што краси и бокс шампионе. Прошле године имао сам сјајне наступе за београдски Раднички. Ове године повреда шаке омела ме да имам више мечева. Сада сам максимално опорављам, имали смо врхунске припреме и једва чекам жреб и почетак мечева у Арени. Конкуренција је велика у новој категорији, али ако желите медаљу ту калкулација нема. Ако мислите да сте најбољи тада ћете и у првом колу ако добијете званичног првака света морати да га победите. И тако да наставите да побеђује те све до златне медаље. Освојити 100.000 долара је заиста велико, али бокс је мој живот и жеља за медаљу већа је од жеља за новцем. Ако ми се жеља испуни, са великим поносом и пуним срцем певаћу химну Србије” – истакао је Павел Фјодоров.

Од како је крочио на српску бокс сцену показао је изузетан квалитет, показао је да је боксер за велике резултате и дела. Освојивши Београдског победника 2021. потврдио је класу и најавио да је један од главних кандидата за медаљу Србији на СП у Београду.

“За Светско првенство у Београду спремамо се већ дуго и једва чекамо да се светла у рингу упале и да крену борбе. Циљ је само један, за тај циљ се живи и ради ових дана свим снагама и срцем, а то је освајање злата. Бокс у Србији је у великом успону, изуетно ми је драго да сам овде, да сам део тога, да чиним део репрезентације Србије и даћу све од себе да оправдам очекивања свих људи овде. Захваљујем се председнику БСС Ненаду Боровчанину на свему што је учинио за нас, као и за бокс у овој земљи. Оно што смо сви приметили је да је тај огроман рад и ентузијазам уродио плодом. Када смо стигли у Србију бокс се покетао из сна у коме је био дуго, то се одмах могло видети да је овај спорт овде био у добоком нокдауну. Сада је све другачије, бокс живи пуним плућима, од мноштва деце која се прикључују школама бокса широм Србије, до такмичења која се константно организују, а круна свега до сада урађеног биће управо Светско првенство које ће окупити око 700 боксера, што је импресивно, што нас још више подстиче да шампионат планете дочекамо на највишем могућем нивоу и на крају се сви радујемо медаљи за Србију. Након СП у Београду циљ ће ми бити пласман на Олимпијске игре у Паризу 2024. и медаља са истих” – закључио је српски репрезентативац Абасов.

3 views0 comments

Comments


bottom of page