top of page

Прваку света у Београду следи право богатство од АИБА

Рој Џонс поручио: “Светско првенство у Београду је прилика за неке нове очи”

Светско првенство у олимпијском боксу за мушкарце у његовом 21. издању биће одржано у београдској спортској лепотици Арени од 24. октобра до 6. новембра 2021. и по први пут у историји донеће новчане награде освајачима медаља. На овај моменат чекало се 47 година, јер од првог шампионата света у боксу за мушкарце које је одржано 1974. године на Куби, све до сада новчане награде нису постојале. Међународни боксерски савез (АИБА) одлучио се на потез који је узбуркао цео боксерски свет и то у позитивном смислу. Боксери широм меридијана јуре визу за Србију у којој ће се за злато и славу своје земље, за победничко постоље и интонирање химне у част државе из које шампион стиже, овај пут борити и за новац који ће многима од њих значити за даљи наставак каријере, али и за решавање животних питања.

Прваку света у Београду следи право богатство које ни у машти није могао замислити. Награда боксерима и сви трошкови иду из касе АИБА, Србију овај новитет у боксу неће коштати ни динар. Кровна светска организација направила је прави бум овом одлуком, поставила је новчани фонд на 2,6 милиона долара, након чега је уследила лавина пријава боксера из целог света, што гарантује изузетно квалитетне борбе, јаку конкуренцију и до самог краја неизвсност по питању шампиона. Награда за прво место је 100.000 долара, сребрна медаља доноси 50.000, а обе бронзе у свакој тежинској категорији 25.000 долара. Србија и град Београд су почаствовани што ће тај позитиван догађај у историји светског олимпијског бокса кренути управо испод нашег небеског свода и што ће и по томе актери племените вештине памтити нашу земљу и заувек имати у срцу.

  1. Један од најбољих боксера свих времена – Рој Џонс Јуниор који је уједно и промотер Светског првенства у боксу – Београд 2021. одушевљен је одлуком АИБА у вези новчаних награда освајачима медаља.

“Фантастичан потез АИБА, у право време права одлука, све док је ограничена само на међнародна такмичења и аматере. Ове новчане награде неизмерно ће значити освајачима, али и целокупном бокс свету јер ће допринети да овај спорт добије нова крила. Боксери ће тим новцем наставити каријере, уложиће у себе, своје продице, подстакнути и друге да наставе да се баве овим спортом и верују у снове, јер снови постоје и њихова реализација је реална, само треба веровати и борити се за то. Цео свет и друштво претпело је страшне финансијске крахове током пандемије вируса корона, многи спортисти су били проморани да заувек напусте њихову прву љубав, а сваком спортисти његов спорт је његова прва и вечна љубав. Боксерима је бокс у крви и исконска љубав, а исконски воле сиромашни новцем, богати у срцу и души. Бокс није спорт богатих, већ храбрих, истрајних, истинских заљубљеника у спорт и витештво. Боксери нису навикли на новац, нити на раскошне услове, каш што неки други спортови и спортисти имају. Навикли су да воле свој позив, да живе у том адреналину који их никада не напушта. Зато ће финансијска награда коју ће добити освајањем медаља у Београду имати огроман значај, утицај и трасираће неки нови пут у овом спорту, пут ка бољем, пут ка сјајној будућности светског бокса, а ја сам срећан и поносан због тога” – истакао је легендарни Рој Џонс.
  1. Рој Џонс има посебну и јасну поруку и за бокс поклонике у Србији.

“Знам да је Србија земља спорта, храбрих и срчаних људи, племенитих као што је и овај наш спорт. Неке ствари се никада не мењају, било које време да дође има оно што остаје исто и има исти значај. Један од таквих момената у спорту је тај да колико год ми година имали, где год је живот својом причом стигао, тренутке које смо доживели и преживели, који су нас учинили неизмерно срећним и поносним никада не заборављамо, остану урезана у наша срца заувек. То су и тренуци када смо по први пут у животу присуствовали неком догађају који је везан за оно што волимо и што ће нам обележити живот. Такав је и за мене био и остао први бокс турнир коме сам присуствовао у животу, а имао сам ту срећу да је то био велики бокс спектакл у коме је мој отац учествовао јер је и сам био боксер и шампион. Тај тренутак не би мењао ни за шта на свету, то је оно што вечно живи у мени, ватра која ме је водила и кроз моју каријеру и све оно што је у њој уследило. Огромно је искуство иза мене животно и спортско, па ипак све би могао да ставим у тај тренутак када су очи малог дечака угледале велики ринг и борбе у њему. Светско првенство у Београду је прилика да неке нове очи, нових будућних шампиона доживе исто што и ја и да их утисак из београдске Арене води кроз живот у коме ће бити храбри, искрени, истрајни и достојни себе, управо та порука коју бокс носи у себи и са собом. Није сваки дан у твом граду смотра најбољих спортиста света једног великог спорта као што је бокс. Искористите ову прилику која вам се указала, зграбите тај тренутак који ће вам заувек бити попут звезде водиље, осетите све чари које са собом носи Светско првенство у боксу”– рекао је Рој.
  1. Рој Џонс Јуниор освојио је титуле у све четири тежинске категорије, укључујући титуле у средњој, супер средњој, полутешкој и тешкој категорији, и једини је боксер у историји који је започео своју професионалну каријеру у лакој средњој категорији, а затим стигао до титуле првака у тешкој категорији. Као аматер представљао је Сједињене Америчке Државе на Летњим олимпијским играма 1988. године, освојивши сребрну медаљу у лакој средњој категорији. Епитет једонг од најбољих боксера свих времена стекао је 2003. када је освојио WБА титулу у тешкој категорији, поставши први бивши шампион у средњој категорији који је освојио титулу тешке категорије на шта се чекало 106 година. Године 1999. постао је неприкосновени шампион у полутешкој категорији ујединивши титуле WБА, WБЦ и ИБФ. У профи рингу одбоксовао је 75 мечева, забележио 66 победа, од тога 47 нокаутом.

“До златних профи стаза гази се најпре стазама олимпијског бокса. Без доброг темеља нема добре куће, тако ни без доброг утемељења боксера у аматерском рингу, нема ни великог шампиона на профи сцени. Зато је Светско аматерско првенство кључ за велика дела и сан сваког боксера света” – закључио је легендарни Рој Џонс.

3 views0 comments

Commentaires


bottom of page