top of page

ЗЛАТИБОР СРПСКИМ БОКСЕРИМА ШИРИ КРИЛА ЗА НОВЕ ШАМПИОНСКЕ ПОХОДЕ

Боксерска репрезентација Србије приводи крају припреме у српској ружи ветрова, на прелепом Златибору. Након брушења форме у тропском амбијенту Дубаија на самом крају 2022, финиш кондиционих и техничких припрема српски бокс асови одрађују на планини где се кале за све изазове које ће им ринг донети у 2023.


На припремама на Златибору који је већ дужи низ година српска база племените вештине улествује око 50 боксера, од сениора, преко омладинаца до јуниора. Сениорски део екипе чине: Омер Аметовић, Семиз Аличић, Алмир Мемић, Растко Симић, Џејлан Тоскић, Назиф Сејди, Стефан Цамовић, Владан Бабић, Игор Рогић, Тамир Галанов, Алексеј Шендрик, Павел Федоров, Вахид Абасов, Садам Магомедов. На челу стручног штаба налази се селектор Милан Пиперски, а велико појачање је угледни тренер из Казахстана Болат Нијазимбетов.


Строј селектора омладинске репрезентације Небојше Чуровића чине: Димитров Христофер, Џенис Ванис, Вукашин Марковић, Срђан Теофиловић, Срђан Томић, Страхиња Митровић, Филип Џида, Милош Марковић, Лука Михајловић, Страхиња Мошарински, Владимир Бериша, Никола Цветковић, Адам Крстовић, Димитрије Андрејевић, Ђорђе Јојић. Тим јуниорске селекције на припремама на Златибору по избору селектора Бранислава Јовичића чине: Филип Станојевић, Урош Ћосић, Никола Богатиноски, Ђорђе Марковић, Василије Ђурђевић, Вељко Ристић, Страхиња Рашевић, Нермин Мујдрагић, Страхиња Гргур, Адмир Каменсничанин, Никола Максимовић, Страхиња Самарџић, Вељко Јовановић.



“Почели смо годину у којој нас очекује много изазова и прилично згуснут календар. Базичне, односно општефизичке припреме на Златибору теку у најбољем реду и план је да у овој нашој фантастичној бази проведемо 21 радни дан. Очекује нас много важних такмичења ове године, имамо задате циљеве и задатке и надам се да ћемо их остварити.


Већ после ових припрема идемо за Бугарску, где ћемо наступити на најјачем турниру на свету, Странџат купу, са А селекцијом. Након тога, у марту имамо у плану заједничке припреме у Београду са селекцијама Француске, Ирске и још неким јаким тимовима, после којих ће уследити традиционални Београдски победник где ћемо имати јаку и велику конкуренцију” – објашњава селектор сениорске боксерксе селекције Србије Милан Пиперски.



У априлу план је да репрезентација Србије одради припреме у Казахстану, једној од водећих земаља на свету када је бокс у питању.


“Припреме у Казахстану биће уједно и последње пред учешће на Првенству света које ће ове године бити одржано у Узбекистану и где имамо велике амбиције. Најважнији турнир биће квалификације за Олимпијске игре које су планиране на Европским играма у јуну у Пољској (Краков)” – истиче Пиперски.


У другом делу такмичарске 2023. млади српски боксери бориће се на Европском шампионату до 22 године.


“Напоменуо бих да је просек година наших репрезентативаца, оних који су рођени у Србији, 20 година. Сви су млади и сматрам да је на том такмичењу можемо да освојимо пуно медаља. Наше младе снаге калимо, пуно радимо на њиховом развоју и усавршавању, уводимо их у врхунски бокс што је стадијум где можемо очекивати од њих да освајају и олимпијске медаље” – рекао је селектор Пиперски.


Пиперски је нагласио значај чињенице да су, уз сениорске медаље са Светског и Европског првенства, млади српски боксери прошле године освојили три медаље на Европском шампионату у Поречу.


"Са правом смо ту где смо и реално би било очекивати да освојимо неку медаљу на Светском првенству, као и да неко од наших боксера избори пласман на Олимпијске игре и после дуго времена имамо ту представника".


Такође, брзо ће 2024. година када смо домаћини ЕП за сениоре и сениорке, важно такмичење за нас и за нашу земљу.


“Волео бих да ова година прође као што смо замислили и планирали и да на крилима тог континуитета освојимо што више медаља на шампионату Европе код нас” – закључио је селектор Пиперски.



Омладинском вицешампиону Европе Растку Симићу наредна сезона бјће прва сениорска.



“Из омладинске категорије прешао сам у сениоре и знам да тај прелазак неће бити ни мало лак, очекују ме тешки задаци, али сам спреман на нове изазове. Радимо напорно на припремама са бисмо што спремније дочекали такмичења. За сада ми је основни циљ да уђем у репрезентацију, стичем искуство, следеће године је Европско за младе до 22 године и ту верујем са могу да се борим за медаљу, а у будућности да освајам медаље на највећим такмичењима” – каже Симић.


Алмир Мемић, боксер од којег се много очекује, рекао је да је година почела одлично, да се на припремама ради добро и да очекује адекватне резултате.


"Имамо новог тренера из Казахстана, одличан је стручњак и помоћи ће нам да остваримо што боље резултате. Прошлу годину сам завршио перфектно, освајањем "Златне рукавице", очекујем да тако наставим и у Бугарској, а затим и да на Светском првенству освојимо бар једну медаљу”.


Ова година могла би да буде прекретница у каријери некадашњег јуниорског шампиона Европе Семиза Аличића.


"Очекује нас напорна година, вредно радимо за оно што нас очекује. Мислим да ће моје прво такмичење бити "Београдски победник" и даћу све од себе да изборим место у репрезентацији за Светско првенство и Европске игре” – каже Алићић.


Омер Аметовић истакао је да је његов циљ да освоји медаљу за Србију на шампионату света.


"Даћу све од себе да дођем до медаље у Ташкенту, за Србију, мој клуб, себе. И да се на најбољи начин одужимо за ове фантастичне услове које имамо на припремама” закључио је Аметовић.




116 views0 comments

Теразије 45

11000 Београд,

Србија

Пон-Пет: 08 до 14

Суб-Нед: Затворено

+381 11 61 82 891

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

©2022 Serbian Boxing Federation / Bokserski Savez Srbije

bottom of page