top of page

ГАСИЈЕВИХ МИНУТ И 27 СЕКУНДИ ЗА ТРИЈУМФ НАД АМЕРИКАНЦЕМ КРОЗ САВРШЕНИ НОКАУТ

Спетакл, квалитет, ужитак, класа и аса до аса! Племенита вештина окупила је у српској престоници, у спектакуларном амбијенту Београда на води поклонике, прегаоце, актере бокса са свих страна меридијана, актуелне шампионе планете, госте светског ренома и поставила српску престоницу у епицентар бокс збивања дан уочи прославе Светког дана бокса.

Ноћ за памћење, ноћ када је Београд поново био светски протагониста бокса, спорта који уједињује, спорта страсти, харизме, храбрости и хероја меког срца, чисте емоције. Спорт који на свет гледа из друге перспективе. У београдској ноћи бокса 26. августа 2022. на платоу иза Геозавода имали смо прилику да видимо, доживимо и поделимо тренутке са асовима светског калибра, међу којима је на првом месту био боксер којег историја већ памти, а чије време тек долази Рус Мурат Гасијев који је носио наслов шампиона планете, ИБФ титулу од 2016. до 2018. и ЊБА титулу 2018 у тешкој категорији до 90,7 кг.

У организацији Боксерског савеза Србије и компанија Патриот за све љубитеље племените вештине, уз присуство преко 2500 гледалаца и живи ТВ пренос на ТВ Арена, одржано је девет борби врхунских мајстора ринга, а на самом крају борба вечери предвиђена у 12 рунди у којој је актуелни светски “број 9” Гасијев за само минут и 27 секунди декласирао Американца, 42 – годишњег Карлоса Велча (21-2-1, 18 КО). Упоследње четири године Велч је нанизао 19 мечева и исто толико победа, на мегдан Русу изашао је пун самопоуздања, али је кратко трајала нада и вера Американца да ће наставити низ победа. Савршеним техничким, рекло би се чистим школским нокаутом Гасијев је завршио борбу, једним хируршки прецизним ударцем бацио на под Велча и остварио експресну победу за 30. тријумф у каријери, “22 нокаут” и важне поене који подижу рејтинг овог тешкаша чиме се приближава праву на борбу са Украјницем Усиком који држи све титуле шампиона света у тешкој категорији (у верзијама ЊБА, ИБФ и ЊБО) и који је управо једини боксер који је до сада нанео пораз Гасијеву. Победник боксерског спектакла у Београду освојио је појас првака ЕАП организације.


Посебан ужитак кратком и спектаклураном главом мечу вечери направиле су уводне борбе, свих осам које су претходиле судару Гасијева и Велча. Актери мечева кући су се вратили са новим бодовима за балканску, европску, односно светску ранг листу: (до 86 кг) победа Милосава Савића над Милошем Терзићем судијском одлуком, (64кг) победа Назифа Сејдија над Ненадом Јовановићем судијском одлуком, (82кг) победа Марка Николића над Мајклом Обином судијском одлуком, (+91) Владан Бабић нокаутирао Дражана Јањанина у првој рунди, (75кг) победа Јована Николића над Петром Стошићем судијском одлуком, (79кг) Давид Џукаев нокаутирао Ондреја Будеру у првој рунди, (77 кг) Абрахам Габриел Буонариго победио Асламбека Идигова судијском одлуком након десет рунди, (79 кг) победа Артема Агејева над Диегом Адрианом Марочијем техничким нокаутом.

Специјални гости били су председник Светске боксерске асоцијације (ИБА) Умар Кремлев и ИБФ, ЊБЦ и ЊБО шампион света Артур Бетербијев, који су у Београд слетели приватним авионом, како би гледали спектакл. Сјајној боксерској вечери у главном граду Србије присуствовао је и министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, помоћник министра Владимир Илић, син председника Србије Данило Вучић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, амбасадор Турске у Београду Хами Аксој, председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић, секретар за спорт и омладину Београда Никола Пенић, покрајински секретар за спорт Дане Баста, народни посланик и некадашњи успешни боксер Иван Рибаћ и многи други. Међу бројним спортским светским асовима на бокс манифестацији Београда на води били су и кошаркашки репрезентативац Србије, НБА маестро под кошевима Бобан Марјановић, као и УФЦ борац, 4. на свету у полутешкој категорији Александар Ракић.

Београдска ноћ бокса 26. августа 2022. дуго ће се памтити и изазов је за све наредне манифестације у магичном четвероуглу. Српска престоница још једном показала је и доказала зашто цео спортски свет увек са великом радошћу долази, гостује и такмичи се под нашим небеским сводом. Слобода, фер плеј и врхунско домаћинство је наше друго име!
1 view0 comments

留言


bottom of page