top of page

БОКСЕРСКА ЕЛИТА У БЕОГРАДУ: Челни људи европског бокса заседали у Палати Србије

Ванредна седница Извршног одбора Европске боксерске конфедерације (EUBC) одржана је на највишем нивоу у велелепном здању Палате Србија, 19. априла, дан уочи финала 57. по реду међународног бокс турнира „Београдски победник“ који од 2018. носи назив „Меморијал Бранко Пешић“, а који је уз „Златну рукавицу“ највећи бокс догађај у нашој земљи.

Делегација ИО EUBC састојала се од 22 члана, на челу са председником Европске боксерске конфедерације Италијаном Франком Фалчинелијем који је имао и уводну реч. На самом почетку заседања гостима се обратио и њихов домаћин, председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин (члан одбора EUBC за решавање најважнијих питања).

– Налазимо се у историјској згради где је Јосип Броз Тито одржао први Самит несврстаних и надам се да ће овај састанак имати такву тежину за наш спорт. Преносим вам поздраве председника Србије Александра Вучића који нам даје пуну подршку. Уједно овим путем желим да позовем све љубитеље бокса да сутра у Шумицама уживају у боксерском спектаклу , рекао је Боровчанин.

Речи добродошлице упутио је лично и председник ОКС Божидар Маљковић.

– У Београду важи једна изрека, да ако имаш пара да платиш једну рунду пића у кафани, можеш да живиш у Београду цео живот. Београд радо прима госте из иностранства, има велико срце и душу, можете да уживате у нашој храни, музици, а на 300 метара одавде су Дунав и Сава, наше две реке, отићи тамо је празник за уши и очи, истакао је Маљковић, , за кога је председник EUBC, Италијан Фалћинели, представио као једног од највећих кошаркашких тренера света.

Он је открио да је недавно имао разговор са председником Вучићем, да су констатовали да је бокс као спорт великих шампиона у кризи и да су зато позвали Боровчанина.

– Ово је спорт једног Парлова, Бенеша, Шкара, браће Качар. Зато смо позвали Боровчанина да узме заставу у своје руке, да бокс врати на високо место и тако помогне и српском спорту и Олимпијском комитету. Ненад је то прихватио са великим ентузијазмом, дигао је Србију на ноге. Срби су талентовани за спорт, бокс многи воле и заиста Ненад је са својим тимом на добром путу, поручио је Маљковић.

Први човек ОКС је странцима пожелео да уживају ових дана у главном граду, уз врло занимљиву изјаву.

– Сви странци су добродошли у Београд. Све вас волимо, али једино са љубављу нисмо гледали кад сте долазили на празнике и авионима бомбардовали наш град. Али, сада су нека друга времена, спорт је у првом плану и желим вам успешне састанке, додао је Маљковић.

Организација свих активности које су у Београду имали највиши чланови ИО EUBC до сада протекла је без грешке, чему сведоче и насмејана лица гостију и речи хвале које су упутили у Палати Србије, изразивши велико задовољство што се српски бокс развија таквом брзином и што има подршку државе.

На самој седници дискутовало се о најкрупнијим темама, актуелним питањима и ситуацији на релацији АИБА – МОК и квалификација за пласман на Олимпијске игре у Токију, сумирани су утисци са недавно завршеног Европскоа првенства у категорији до 22 године у Владивостоку, донете нове одлуке о будућем деловању и правцима којима треба ићи када је у питању развој и просперитет бокс сцене Старог континента, са посебним акцентом на школски бокс.

– Посета првог човека EUBC са његовом делегацијом је прошла фантастично, баш онако како смо и желели. Добили смо високе оцене за све што је урађено, као и сам ‘Меморијал Бранко Пешић – Београдски победник‘ који је већ дуги низ година рангиран као један од најјачих међународних такмичења на европској сцени. Београд и Србија су још једном показали да су сјајни домаћини. Знамо да је бокс племенита вештина и радићемо још јаче на томе да добије поново место које је пре неколико деценија заузимао и које заслужује, а то је сам врх спортске пирамиде. Веома ми је драго што смо добили похвале за део посла који смо одрадили, што представља додатни елан у наставку рада, закључио је председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин.

Финале ‘Меморијала Бранко Пешић – Београдски победник 2019’ одржано је у суботу, 20. априла, у хали ‘Шумице’ уз директан ТВ пренос на Арени спорт. Српски боксер у категорији до 60 килограма, Немања Гавриловић, у финалу је победио репрезентативца Турске, Догана, а Србија је освојила и два сребра


1 view0 comments

Comments


bottom of page