top of page

БЕСПЛАТНЕ ШКОЛЕ БОКСА ШИРОМ СРБИЈЕ

Сумња, лењост и страх коче човека, бокс их елиминише


Од Хомерове Илијаде и стихова који говоре о борби за награду, преко документоване историје која сеже у 3000 година пре нове ере у Египту. камених резбарија које указују на то да су Сумерани — који су живели у данашњем Ираку — боксовали пре најмање 5.000 година, енглеске аристократије којој је био средство за решавање спорова међу богатима, до дана данашњег бокс живи, кроз разне облике и називе, кроз целу историју човечанства, провејава, непрестано гради свој пут и одржава у животу своју мисију. Бокс је олимпијски спорт, оличење јунаштва, храбрости, искрености према себи и другима, гради идентитет, темперамент, учи самоконтроли, самопоштовању, дисциплини која значи живот, зато и јесте племенита вештина.


Бокс је увек имао нешто што га издваја, чиме плени, нешто због чега се воли, пуне хале широм света и због чега крв струји јако и другачије.


Прва школа бокса у свету појавила се 1734. коју је оформио Џек Бротон, шампион Британије од 1734. до 1758. године и који је формулисао први сет боксерских правила. Школа бокса су и данас јако актуелне, бокс воле људи свих узраста и није само одличан спорт већ и одличан начин да се човек доведе у форму. Спорт јаке воље, изузетних рефлекса, издржљивости, брзине и снаге, менталне чврстине која је једна од најважнијих карија опстанка у данашњем друштву и ери треће индустријске револуције. У мечу, у рингу, боксер је сам, ослоњен на себе и своје вештине, а борба коју води има два лица, лице противника и сопствено лице. Бориш се против ривалових вештина, али и сопствених кочница, који се углавном своде на сумњу, лењост и страх. Када победиш себе, победио си све, досегнуо си ниво достојан живота.


Боксерски савез Србије наставља акцију бесплатних школа бокса, која је покренута пре неколико година и која сваким даном добија на масовности и популарности широм наше земље.


“Школу бокса у целој Србији су потпуно бесплатне и трају током целе календарске године. Заинтересованост је све већа самим тим што и наши репрезентативци константно доносе медаље са међународних такмичења. Лекције које бокс даје су лекције за цео живот. Лењост, страх и сумња? Да, то је нешто што чучи у свако од нас, изазови и оно нешто лоше што морамо победити у нама самима, искоренити како би живели живот пуним плућима, без мрачних мисли и невере у споствене могућности, а бокс је тај који учи и указује на пут којим треба ићи и који доноси чисту, часну и јасну слику живота. Бокс нас учи дисциплини, мотивацији, вери, брише емотивну спутаност у нама, ослобађа и подиже на виши ниво на коме ценимо живот, боримо се за боље сутра и место под сунцем на један поштен начин. Током бокс тренинга осим дисциплине, опуштања, научи се и једна од најважнијих лекција, а то је елиминација страха који човека спречава да уради много више, елиминација страха од неуспеха. Племенита вештина учиниће да се осећате срећније, здравије и испуњеније“ – објашњава председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин.


Сви заинтересовани могу пронаћи клуб у месту где живе на сајту њњњ.школабокса.рс.


Бокс гради самопоуздање, посвећеност, јединствен фокус и сазнање да имате способност да контролишете ситуацију. Поштовање противника пре, током и после завршетка борбе учиниће те бољим, другачијим и племенитим, а племенитост нема цену. Зато за боксере и важи девиза да имају срце и доносе своје одлуке из правих разлога.
0 views0 comments
bottom of page