top of page

Актуелна светска шампионка у боксу Сурменели у финалу 10. Куп нација за жене (Сомбор)

Град Сомбор је четврту годину за редом домаћин Купа нација у женском боксу. Десети по реду Куп нација званично је почео 11. јануара, а ове године учешће је узело 12 репрезентација са 74 такмичарке у 53 борбе у четири узраста (шест школарки, девет јуниорки, 11 омладинки и 48 сениорки).

Иако је вирус корона десетковао сва такмичења широм света, Куп нација у Сомбору може да се похвали да је одржао јачину, квалитет као и то да има учеснице три континента Европе, Африке и Азије. Такмичење као и претходних година организује Боксерски савез Србије, уз техничку подршку боксерског клуба Сомбор који је уложио велики труд и рад да се овај турнир одржи, уз све мере заштите од вируса Цовид-19. Кроз градску халу “Мостонга” и магични четвероугао протутњале су представнице: Аустрије, БиХ, Белорусије, Хрватске, Чешке Републике, Казахстана, Марока, Малија, Русије, Србије, Словачке, Турске.

Финални мечеви једног од најјачих турнира у Европи, а сигурно и у свету што се тиче женског бокса. Уз директан ТВ пренос на ТВ Арена Фигхт на програму су 15. и 16. јануара са почетком од 18 часова.

Овај турнир био је идеална провера за такмичарке које настављају квалификационе борбе за пласман на Олимпијске игре. Подсетимо, квалификације су прекинуте због вируса корона у марту 2020, а њихов наставак заказан је за април 2021. у Лондону. Међу учесницама ОИ квалификација је и наша репрезентативка Нина Радовановић коју још само једна победа дели од највеће смотре спортиста света у Токију 2021.

Међу учесницама овогодишњег Купа нација коју ћемо као и нашу Нину гледати у финалу је и актуелна светска шампионка у влетер категорији (до 69 кг) представница Турске Бусеназ Сурменели која је била и најбоља боксерка Београдског победника 2019. Након освајања престижне титуле у Београду Бусеназ је дошла и до титуле првака света, па јој је Србија у срцу јер се из наше земље лансирала у светску орбиту племените вештине.

Прве финалне вечери Србију ће у финалу представљати: Нина Радовановић (сениорка 51 кг), Саша Беркловић (школарка 46 кг), Драгана Јовановић (јуниорка 52 кг), Александра Тепавац (омладника 69 кг), Јелена Зекић (сениорка 54 кг), Милена Матовић (сениорка 81 кг). Друге финале вечери боје домаћина брани: Ивана Чизмар (јуниорка 50 кг), Анђела Илић и Сара Ћирковић (омладинке за злато до 51 кг – српски дерби), Сара Шкапик (омладинка 60 кг).


2 views0 comments

Comments


bottom of page